Андонис Самарас, бивш премиер на Гърция и бивш лидер на партията "Нова Демокрация", заяви, че договорът за името е заплаха за бъдещето на "елинизма", предадоха гръцки медии, цитирани от "Фокус".

Той допълни, че американците и европейците са допуснали грешки на Балканския полуостров, подобни на тези от Арабската пролет през 2011 г.

Самарас сподели, че не трябва, когато става въпрос за национални въпроси, да се действа с "внезапна нетърпеливост"

"Знаете ли какво означава за бъдещето на елинизма ние да признаем на Скопие нацията, идентичността и езика на "македонците"? Знаете ли колко други народи позволиха да изминат десетилетия и никога не поставиха своя подпис под такава ипотека на тяхното национално съществуване? Искам да ви припомня, че за 45 години Западна Германия не призна Източна Германия, независимо, че я признаха много други страни - съюзници и противници. Мислите ли, че всички предходни премиери на Гърция, от Константинос Караманлис до Андреас Папандреу, до мен, сме направили грешка, че никога не сме признали иредентизъм? Картите, които все още са закачени в техните училища с "Голяма Македония", която включва половин Гърция, виждали ли сте ги? А онзи, който ги е видял, спи спокойно?", каза Самарас в интервю за вестник "Параполитика".

Самарас призова гръцките управляващи да не следват непременно съветите на съюзниците, тъй като те не били безгрешни. 

"Тук правят грешка. И не за първи път. Не само на Балканите. Искате ли да си спомним първоначалните им анализи за т. нар. Арабска пролет? И колко струва тя на тях самите и на целия регион? Сега всеки признава тази тяхна грешка. Понякога се оказваш в ситуация да не се съгласуваш със своите съюзници. Но тук става дума за важен наш национален въпрос, в което те, може би, имат възможност да направят грешка, но ние - не", коментира бившият премиер.

На въпроса какво би направил, ако САЩ и европейците му поставят ултиматум, Самарас заяви, че никога не би получил ултиматум, защото ултиматумите действат при тези, "за които знаят, че са готови да отстъпят". 

По отношение на това, доколко е вероятно коалиционният партньор в гръцката коалиция - Панос Каменос, да свали правителството на Алескис Ципрас заради Договора от Преспа, Самарас отговори категорично, че това "изобщо не е възможно".