Британската министър-председателка Тереза Мей се обърна във вторник пряко към избирателите в Северна Ирландия с призив да подкрепят сделката й за Брекзит, като написа във в. "Белфаст телеграф", че споразумението ще постави района във "фантастична позиция", предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

"При тази сделка Северна Ирландия със сигурност я очаква светло бъдеще. Тя ще бъде врата както към пазара на Европейския съюз, така и към пазара в останалата част от Обединеното кралство", заяви Мей пред вестника, който е известен с подкрепата си за запазването на британското управление в Северна Ирландия.

Сделката на Мей среща яростна съпротива от най-голямата северноирландска политическа сила - Демократичната юнионистка партия (ДЮП), която поддържа правителството на министър-председателката в британския парламент.

ДЮП обяви, че ще продължи да работи с правителството на Мей, за да се опита да я накара да промени своята сделка за Брекзит.

"Ние сме съсредоточени върху стремежа да развалим тази вредна сделка . . . и затова искаме да продължим да работим със сегашното правителство, за да видим дали сделката може да бъде променена", заяви говорителят на ДЮП за Брекзит Сами Уилсън по радио "Би Би Си Ълстър".

Той подчерта, че партията няма да настоява за смяната на Мей.

Британският правосъден министър Дейвид Гок сподели, че Мей може да прокара своята сделка за Брекзит през парламента, защото противниците ще се примирят с факта, че това е единственият път напред, а работодателите ще окажат натиск върху депутатите.