Водач на кампанията сред консерваторите за отстраняване на британската министър-председателка Тереза Мей призна, че бунтарите все още не разполагат с необходимата подкрепа за оспорване на ръководството й, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Джейкъб Рийс-Мог - един от поддържащите "Брекзит" депутати, които изпращат писма с искане за вот на недоверие срещу Мей, каза, че остава да се види дали ще бъде достигната необходимата подкрепа.

Групата депутати изрази увереност, че ще събере необходимите 48 писма - от 15 процента от консервативните депутати, за да бъде оспорено ръководството на Мей.

Според тях постигнатата от министър-председателката сделка за Брекзит ще остави Великобритания обвързана с правилата на Европейския съюз, без страната да има думата при създаването им.


Рийс-Мог каза, че "търпението е добродетел". "Ще видим дали писмата ще пристигнат своевременно", заяви той.

На чай в Брюксел

Мей ще пие утре "следобеден чай" с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в Брюксел, съобщи говорител на институцията.
Говорителят поясни, че целта на срещата е подготовка на заседанието в неделя на Европейския съвет. На това заседание се очаква държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС да утвърдят постигнатото предварително споразумение по оттеглянето на Великобритания и политическо изявление за бъдещите отношения с Лондон.

ЕК заяви, че ще бъдат взети предвид опасенията на Испания по отношение на Гибралтар.

Испанските власти заплашиха, че няма да подкрепят споразумението, ако исканията им не бъдат отчетени. Говорителят не даде отговор на въпроса дали до неделя е възможна промяна в постигнатото предварително споразумение, или исканията на Мадрид ще бъдат взети предвид в политическото изявление за бъдещите отношения. Говорителят отбеляза, че преговорите по съдържанието на това изявление не са приключили.