Не се случва всеки ден футболист да утешава съдия след края на мач. Обикновено емоциите, които играчите изразяват към реферите, са в съвсем различна "тоналност".

Но и това се случи и то не след "обикновен" двубой, а след решителния за Холандия сблъсък с Германия (2:2) в Лигата на нациите в Гелзенкирхен. След последния съдийски сигнал от прякото тв предаване се видя как капитанът на "лалетата" Върджил ван Дайк отива при рефера Овидиу Хатеган от Румъния, прегръща го и прошепва нещо. Арбитърът плаче.

Снимки NOS, тв екран

А само минути по-рано защитникът на "Ливърпул" вкара гол за 2:2, така направи тима си победител в групата и полуфиналист за спечелване на турнира. Неговите съотборници вече празнуваха на терена, докато той първо поздрави съдията. Последва нещо, за което футболният свят говори днес.

"Той ми каза, че наскоро е починала майка му, заяви Ван Дайк пред холандските медии. - Не можа да сдържи сълзите и започна да плаче. Прегърнах го и му казах, че се е справил добре. Не е голяма работа, но се надявам да му е помогнало. Пожелах му да е силен и да се справя все така.

 

Хатеган е на 38 г., международен съдия е от 2008 г. През 2013 г. беше обвинен, че е пропуснал в доклада си расистки прояви и възгласи след мача от Шампионската лига "Манчестър Сити" - ЦСКА (Москва). През миналата година северноирландците го изкараха виновен за загубата си от Швейцария в бараж за Световното в Русия.

Съдийствал е три двубоя от Шампионската лига, а срещата в Гелзенкирхен беше първата за него в Лигата на нациите.