"Безкраен е списъкът от шумни акции, които тихо тлеят като мокри фасове."

Така съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов коментира пред бТВ активността на прокуратурата през последните месеци срещу определени лица и фирми. Според Иванов у нас се изгражда един все по-репресивен апарат, като той спомена Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно продибито имущество (КПКОНПИ).

"Има съмнителни акции, включително срещу главния опонент на главния прокурор  - Лозан Панов", заяви Иванов.

Той припомни, че "Демократична България съществува от 6 месеца.

"За всеки един проблем, който изкарва хората на улицата, предлагаме работещо решение", заяви Иванов.

Според него обаче отнема известно време, докато това стигне до хората.

Иванов е убеден, че българските граждани едва ли ще са съгласни с политическите констатации в посления мониторингов доклад на ЕК.

"ЕС върви все по-усилено на две скорости, на център и периферия", смята той.

Според него управляващите "не могат да преговарят, занимаваме се с техните лични проблеми все едно са третокласници в пушкома". Иванов е убеден, че протестите ще продължат.

"Протестите се превръщат в постоянен фон. Дълбоката причина е десетогидшният отказ на Борисов да прави реформи", коментира Иванов.

Той отрече твърденията, че "Демократична България" е отказала протегната ръка от СДС.

"От самото начало сме заявили, че сме с отворена врата за всеки, който е опозиция на този управляващ, корупционен режим. Има диалог, не го изкарваме публично. Поддържаме много внимателен диалог с всички потенциални партньори. Готови сме да разширим обединението си, да изградим фронт на проевропейско, продемократично, антикорупционно действие", каза Иванов.

Според него един от важните въпроси е как потенциалните участници в евентуално обединение се отнасят към коалицията "Лукойл".

"Горе върховете не могат да вземат никакви решения, долу хората са недоволни."

Така обобщи политическата ситуация другият съпредседател на "Демократична България" Атанас Атанасов. Според него има издадена заповед по разпореждане на министър-председателя на вътрешния министър, в която изрично се казва полицаите да бъдат внимателни и да уважават протестиращите. Атанасов определи като "подозрително поведение от страна на властта" нейното отношение към протестиращите.

Той коментира и състоянието на свободата на словото у нас.

"Не е важно какво всеки може да каже, а има ли къде да го каже. Твърде малко са пролуките, в които може да се чуе мнение, различно от това на властта в българското медийно пространство", каза Атанасов.

Той определи "Демократична България" като "гравитационния център на извънпарламентарната опозиция".

"Когато се обсъжда обединението, това се превръща в дъвка. Въпросът не е с кого, а за какво. Постоянно се обсъжда с кого. Ние изграждаме политически субект, който иска да отстрани това корумпирано обединение. Няма да изграждаме нова патерица на следващо издание на Борисов", категоричен бе Атанасов.