Марияна Николова е предложена за вицепремиер на мястото на Валери Симеонов.

Това става ясно от проекторешение за персонални промени в Министерския съвет, публикувано на сайта на Народното събрание.

С него премиерът Бойко Борисов предлага на Народното събрание да освободи Валери Симеонов като заместник министър-председател по икономическата и демографската политика във връзка с подадена от него оставка и на негово място да избере Марияна Николова.

По-рано през деня стана ясно, че документът е изготвен без подписа на председателя на ПГ на „Обединени патриоти“ и лидер на ПП „Атака“ Волен Сидеров.

Марияна Николова е адвокат по професия, вписана е в Софийската адвокатска колегия. Била е и държавен служител - заемала е различни експертни длъжности в администрацията.

Тя е представена като юрист със значителен опит в публичния сектор. Завършила е и Публична администрация и административни практики в СУ „Свети Климент Охридски“,
а също и Право на ЕС. Има редица обучения и специализации в страни-членки на ЕС в това число EIPA- Европейски институт по публична администрация, Холандия; “HAUS” финландски институт за публичен мeниджмънт; Европейска академия за данъци, икономика и право, Германия, а също във Франция, Австрия и Великобритания. Има значителен принос в разработката на действащата нормативна уредба в сферата на държавната служба на РБ. Заема различни експертни длъжности в Министерство на държавната администрация и административната реформа. Заемала е ръководни длъжности, включително директор на дирекция „Правно-нормативни дейности“ в Министерство на земеделието и храните. Работила е и в Държавна агенция за метеорологичен и технически надзор. Преподавала е по практическо нормотворчество и в Института по публична администрация към МС.

В периода 2015-2017 година е шеф на отдел Договорно-правен и правна защита в НЕК. Работила е и като юрисконсулт в "Топлофикация-София". От май 2017 г. е началник на политическия кабинет на заместник-министър председателя по икономическата и демографската политика Валери Симеонов.