Временният шеф на Специализираната прокуратура Димитър Франтишек Петров заяви тази сутрин, че към момента няма доказателства част от парите, събирани от бандата наречена Държавна агенция за българите в чужбина, да са стигали до "определени политически сили или лица":

"Нашите данни са, че единствено и само (Красимир) Томов е имал достъп до този сейф. Поради което считаме, че сумите, които той е държал, той ги е съхранявал там."

Така прокурорът коментира пред Нова тв вчерашното прессъобщение, че в касетка, стопанисвана от главния секретар на ДАБЧ, са открити над 427 000 лв. в различни валути.

Водещите попитаха дали е възможно Красимир Томов да ги е давал на "трети лица", като се твърди, че цяла една политичесак сила живее от това.

"По отношение на въпроса дали са давани и въобще дали суми са вървели към политическа сила или лица, към този етап няма такива доказателства, поради което считам, че не трябва да се коментира и въобще да се прави такава политическа спекулация”, отсече Петров.

На уточняващия въпрос на Виктор Николаев - дали само за Томов са били тези пари, защото има данни, че стандартът му на живот не е издавал такова благосъстояние, както и дали се проверяват политически лица, прокурорът отговори:

"Значи, ние проверяваме много неща, но към настоящия момент няма да коментирам това, защото това ще попречи на разследването."

Иначе обвинителят прогнозира, че намерените пари в сейфа на Томов биха могли да бъдат свързани с работата му в агенцията и с обвиненията, които са повдигнати за участие в организирана престъпна група за подкупи и длъжностни престъпления.

"Считаме, че имаме доказателства, като това ще бъде конкретизирано в обвинението на съответните лица. Събраните доказателства към настоящия момент според нас са безспорни", каза още Димитър Петров.

Тепърва от прокуратурата ще конкретизират "на коя дата, от кого какви суми са взети".

"Не виждам причина да се съмнявате да постигаме някакъв успех", отговори прокурорът на вметката на Виктор Николаев, че няма нито един осъден за корупция по високите етажи.

Той напомни, че действията им са "изключително успешни, като това дори е отразено в мониторинговия доклад на ЕК"