Ким Чен Ян от Южна Корея бе избран днес от Общото събрание на Интерпол за президент на международната полицейска организация в конкуренция с ветеран от руските служби за сигурност, предаде АП.
Срещу кандидатурата на руснака Александър Прокопчук се обявиха САЩ, Великобритания и други страни от ЕС с мотива, че с избирането му на ръководния пост Русия ще зачести злоупотребата със системата за издаване на "червени бюлетини" с цел да преследва свои политически опоненти. Досега генералът от руското МВР беше вицепрезидент на Интерпол.
Ким Чен Ян, който досега бе изпълняващ длъжността президент на Интерпол, си осигури повече от две трети от гласовете на заседанието на Общото събрание на организацията в Дубай. Мандатът му е до 2020 г., до края на четиригодишния мандат на предшественика си, китаеца Мън Хунвей, който бе арестуван в Китай.

Франс прес цитира държавния секретар на САЩ Майк Помпео, който заяви вчера:

"Насърчаваме всички страни и организации, членуващи в Интерпол и зачитащи правовата държава, да изберат почтен президент. Според нас това е г-н Ким". 

Русия отрече обвиненията, че иска да използва Интерпол като инструмент срещу политическите си противници, като държи начело на организацията да застане генерал от руската полиция, с което предизвика остра реакция сред критиците на Кремъл, предаде Франс прес.
Предупрежденията към представителите на страните в международната полицейска организация да не приемат тази кандидатура се множат, след като в. "Таймс" в неделя съобщи (прозовавайки се на британски източници), че настоящият вицепрезидент на Интерпол Александър Прокопчук е фаворит за гласуването.

Александър Прокопчук.

Интерпол е без шеф след внезапната "оставка" на предишния й президент Мън Хунвей, обвинен в корупция в родния си Китай и изчезнал загадъчно в началото на октомври при пътуване до страната.
Макар президенският пост да е по-скоро почетен, отколкото оперативен, твърденията в "Таймс" възмутиха критиците на Кремъл, които се опасяват, че международната организация може да се превърне в инструмент в услуга на Русия, при това във време, когато Западът упреква Москва, че праща свои войници в Украйна, че се меси в американските избори или че е отровила бившия двоен агент Сергей Скрипал във Великобритания.
САЩ не подкрепят кандидата на Русия Александър Прокопчук за президент на Интерпол, тъй като според Вашингтон руските власти изглежда се опитват да използват Интерпол за политически цели, заяви говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Гарет Марки, цитиран от ТАСС.
Четирима американски сенатори призоваха в публикувано вчера открито писмо делегатите на 192-те страни членки на Интерпол да отхвърлят кандидатурата на Прокопчук.
Двама критици на Кремъл се обединиха вчера, за да попречат на избирането на Прокопчук, тъй като се опасяват, че Москва може да злоупотреби с поста и да преследва свои противници, предаде Ройтерс.

"Назначаването на такъв човек за ръководител на международната полицейска организация не само ще накърни репутацията на всички държави членки на Интерпол, но ще донесе със себе си и сериозна заплаха за онези, които може да бъдат смятани за потенциални жертви на политически преследвания", каза бившият петролен магнат Михаил Ходорковски на обща пресконференция в Лондон с родения в САЩ финансист Уилям Браудър.

През 2013 г. Ходорковски беше помилван от руския президент Владимир Путин, след като прекара десетилетие в затвора за измама, обвинение, за което Ходорковски твърди, че е скалъпено, за да бъде наказан за това, че е финансирал политическата опозиция на Путин. 

Уилям Браудър и Михаил Ходорковски на пресконференцията в Лондон.

Браудър, който е начело на инвестиционният фонд "Хермитидж кепитал" поведе кампания срещу корупцията и за наказване на представителите на руските власти, които според него са отговорни за смъртта в московски затвор през 2009 г. на адвоката Сергей Магнитски.

"Ако руснак стане президент на тази организация, този руснак ще следва указанията на Владимир Путин", каза Браудър, който преди подкрепяше Путин, след което стана един от най-непримиримите му международни критици. "Да се постави такъв представител начело на най-важната международна организация за борба с престъпността е все едно да се постави мафията начело", каза Браудър.

Ако Прокопчук бъде избран за президент, Русия "ще простре престъпните си пипала до всяко кътче на планетата", заяви той в Туитър.
Вчера руската прокуратура заяви, че подозира Браудър в нареждане на поредица убийства, включително това на Магнитски. Финансистът определи това като абсурдно твърдение.
Опонент номер едно на Кремъл Алексей Навални, на свой ред, отбеляза в Туитър, че неговият екип "е пострадал от злоупотребите на Интерпол заради политическите гонения от страна на Русия".

"Не смятам, че президент руснак ще спомогне за намаляване на тези нарушения", допълни той. 

В рамките на участието си в 87-ото Общо събрание на Интерпол в Дубай, Обединените арабски емирства, министър Младен Маринов проведе работна среща с Негово височество шейх Саиф бин Зайед Ал Нахаян, заместник-министър-председател и министър на вътрешните работи на ОАЕ, съобщи пресцентърът на МВР.
Двамата изразиха общата позиция за развитие на диалога в сферата на сигурността и издигането му до стратегическо партньорство. Бяха обсъдени възможностите за бъдещо сътрудничество и за добри практики на правоохранителните органи в противодействието с формите на организираната престъпност, както и в сферата на киберсигурността, предаде БТА.