България окончателно върна на Гърция 190 570 противопехотни мини от завода край с. Горни Лом, където на 1 октомври 2014 г. при инцидент загинаха 15 души, съобщи МВР.

Боеприпасите трябваше да бъдат унищожени в завод „Миджур“, но след трагичния инцидент заводът беше затворен, а лицензът за утилизация – отнет. Това наложи противопехотните мини да бъдат върнати обратно на собственика им – Въоръжените сили на Република Гърция, поясняват от вътрешното министерство.

"След продължили четири години последователни координирани усилия на редица институции от изпълнителната власт и в сътрудничество с Република Гърция, българското правителство изпълни ангажиментите на страната по Конвенцията за забрана на противопехотните мини, като отговори и на високите обществени очаквания за разрешаване на този наболял за населението в региона въпрос", казват още от МВР.

Най-смъртоносният инцидент във военно предприятие в съвременната ни история се случи, след като завод "Миджур", собственост тогава на фирма "Видекс", имаше договор да унищожава гръцките противопехотни мини.

В последвалото дело обвиняеми бяха тогавашният собственик на Валери Митков (чийто син също загина), Божидар Василев – бивш началник на отдел в ГД "Охранителна полиция", Ивелина Бахчеванова – бивш секретар на междуведомствената комисия към Министерството на икономиката и Палма Иванова – отговорничка за безопасността на труда в завод "Миджур".



Делото беше гледано при закрити врати заради информация, която е държавна тайна, а заседанията започнаха през миналата година. Материалите по него бяха повече от 170 тома, а свидетелите и вещите лица над 200.

На 19 юни тази година, 4 години след трагедията, Видинският окръжен съд оправда напълно и четиримата на първа инстанция.

"Противопехотните мини бяха транспортирани със специализирана техника и охрана в продължение на 8 седмици. ГД "Национална полиция" осигури трасета и съпровод, като часовете бяха съобразени така, че да се минимизират допълнителни затруднения на трафика", научаваме още от днешното съобщение на МВР.