116 депутати гласуваха "за" избирането на Марияна Николова като вицепремиер, а 62-ма бяха "против". Това стана след близо 4 часа дебати в парламента днес. Така наследничката на лидера на НФСБ Валери Симеонов бе избрана с по-малко гласове, отколкото имат общо ГЕРБ и "Обединени патриоти" - 122.

Разбивката на гласовете обаче е изключително интересна. Според справка, изготвена от парламента, сред подкрепилите Николова 89 са от ГЕРБ, 19 от "Обединени патриоти", 6 от "Воля" и двама независими - Ангел Исаев (избран с листата на ДПС) и Спас Панчев (избран с листата на БСП).

Парламентарната група на "Обединени патриоти" е общо 27 души. 8 от тях са представители на "Атака". Te ще останат 7, ако Валери Симеонов се върне в парламента. Всички 8 представители на партията на Волен Сидеров са отсъствали при гласуването, макар че част от тях са се регистрирали в началото на заседанието и дори са участвали в други гласувания.

Още при обсъждането на номинацията на Николова стана ясно, че Сидеров не я подкрепя. Вчера той напусна заседанието на "Обединени патриоти" пръв, без да коментира нищо пред медиите. Няколко дни преди това Сидеров призова и лидера на ВМРО Красимир Каракачанов да подаде оставка като вицепремиер, за да започнат "патриотите" на чисто.