Началникът на Главното разузнавателно управление (ГРУ) на Генщаба на руските въоръжени сили генерал-полковник Игор Коробов почина на 63-годишна възраст "след тежко и продължително боледуване", съобщи източник от министерството на отбраната, цитиран от ТАСС и Ройтерс. 
Завършвайки най-реномирани руски военни училища и академии, Коробов работи във военното разузнаване от 1985 г. на различни длъжности в ГРУ, владее няколко чужди езика. Назначен е за началник на ГРУ с указ на руския президент от януари 2016 г., като същевременно е и заместник-началник на Генералния щаб. Награден е с много ордени и медали.

Игор Коробов.

 В съобщението на министерството се казва, че покойният генерал е "забележителна личност, верен син на Русия и патриот на своята родина".

ГРУ е най-известната руска разузнавателна служба на Запад, обвинявана за поредица от дръзки атаки. Именно нейни служители бяха обвинени от Великобритания за отравянето на бившия руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му в английския град Солсбъри през март т.г. Русия отрича тези обвинения. 
Коробов наред с други служители на ГРУ бе в американския санкционен списък заради действия, които "подкопават сигурността от страна на руското правителство", припомня БТА.

Временно длъжността началник на ГРУ ще изпълнява първият заместник-председател на шпионското ведомство вицеадмирал Игор Костюков, съобщава ТАСС, като се позовава на източник от военното разузнаване.

Източникът добавил, че най-вероятно Костюков ще бъде следващият началник на ГРУ. 

"Ако той бъде назначен на поста, то за първи път в историята на ГРУ моряк ще оглави военното разузнаване", уточнява ТАСС.

Игор Костюков е роден на 21 февруари 1961 година. Първото му образование е военноморско. После е завършил Военната дипломатическа академия, след което служи в Главното разузнавателно управление. Той е един от началниците в управлението, които участват пряко в ръководството на военните операции в Сирия. За мъжество и героизъм при изпълнение на служебни задачи е получил званието "Герой на Русия".

Включен е през 2016 година в черния списък на САЩ на лица, които действат "за да подриват демокрацията в САЩ". Освен това е участвал в намесата на Русия в изборите в Щатите през 2016 година.