"Газпром" е определил окончателно трасето на втората тръба на газопровода "Турски поток" и то ще минава през България, Сърбия, Унгария и Словакия, съобщава руският вестник "Комерсант", като се позовава на свои източници, цитиран от БТА. Другият вариант за продължаване на маршрута беше през Гърция.

Бизнес изданието допълва, че публикуваните през октомври и ноември материали на газотранспортните оператори на България, Сърбия, Унгария и Словакия в рамките на процедурата по заявяване на бъдещи мощности са показали, че маршрутът на доставките за Европа по втората тръба на "Турски поток" ще мине през посочените по-горе страни.

Съответната процедура е предвидена от законодателството на ЕС и е необходима за изграждането на нови газопроводи, уточнява "Комерсант".

Така операторът предлага на играчите на пазара да придобият бъдещите мощности. След завършването на търга той е длъжен да ги изгради в определения срок, а купувачите - да платят чрез тарифата за транзитиране.

Булгартрансгаз се кани през декември да организира търг за бъдещи мощности на газопровода на входа към българската система от Турция и на изхода - към Сърбия. Мощността на входа, която се предполага, че ще бъде резервирана от 1 януари 2020 година за 20 години, ще бъде 15,8 милиарда кубични метра, което напълно отговаря на мощността на едната тръба на "Турски поток", а на входа - 4 милиарда кубични метра при това от 1 януари 20121 година тя трябва да се увеличи до 11 милиарда кубични метра, посочва руското издание.

За използването на тези обеми от Турция през България ще бъде използвана част от вече изградената инфраструктура в реверсивен режим. Край компресорната станция "Провадия", в североизточната част на страната, ще бъде построена станция "Нова Провадия" и от нея ще бъде прокаран нов газопровод с дължина 474 км и налягане от 7,5 МПа, което ще се поддържа от още една компресорна станция "Расово" до границата със Сърбия. Газопроводът ще пресича границата в района на град Заечар. Този маршрут почти напълно повтаря маршрута на българската част на неосъществения "Южен поток". 

Стойността на разширението на системата ще бъде 1,63 милиарда долара.

Операторите от Унгария, Словакия и Австрия в края на октомври вече организираха търгове за резервиране на нови мощности от октомври 2022-а за седем години, допълва "Комерсант".