Полша ще направи компромис със спорната съдебна реформа, заради която ЕК я предаде на съда на ЕС. Това съобщиха полски медии, цитирани от БТА.

Депутати от управляващата партия "Право и справедливост" са внесли в Сейма законопроект за изменение на закона за Върховния съд. Преди това същата партия направи промени, според които възрастта за пенсиониране на съдиите се намаляваше от 70 на 65 години.  Вследствие на тези промени над 20 върховни съдии, което е около една трета от общия им брой, трябваше да напуснат. В страната имаше и протести, че тези промени са противоконституционни.

Според сега предложените изменения съдиите, които са били пенсионирани, могат да продължат работата си в съда, въпреки че пенсионирането си.

Преди месец Съда на ЕС разпореди премахване на текстовете в полския закон за пенсионирането на висшите магистрати. Също така бе постановено принудително пенсионираните членове на Върховния съд на Полша да бъдат възстановени на постовете си при условията, действащи преди влизането в сила на новия закон. Съдиите наредиха на властите в Полша да не назначават нови съдии на мястото на пенсионираните.

Сред мотивите на вносителите на новите промени е отстраняване на несигурността у аъиите, премахване на влиянието на изпълнителната валст и т.н. Пенсионираните вече съдии ще трябва да върна сумите, изплатени им като бону при излизането им от системата.