Граджданска инициатива "Правосъдие за всеки" организира нов Марш за правосъдие в събота, 24 ноември. Събитието - по подобие на няколко такива, които вече се случиха, ще стартира в 12 ч. от пилоните на НДК и ще завърши пред Съдебната палата.

Организаторите изтъкват като основна причина "тежкия процес и нарушените граждански права на Десислава Иванчева и Биляна Петрова".

Те цитират и речта неотдавна на Лозан Панов пред конференция на съдиите, в която той каза: "Съдът не следва да проявява единомислие с прокуратурата и не бива да се превръща в орган по осъществяване на наказателната политика на държавата, като нарушава фундаментални принципи в наказателния процес".

"Точно това се случва обаче в новия мегаантикорупционен орган с гръмкото название КПКОНПИ и в Специализирания съд на властта, в който в емблема на корупцията и тежката престъпност в държавата се превърнаха кметът и заместник кметът на един столичен район, а всички други държавници, политици и олигарси явно са невинни. - пишат организаторите.

Най-зловещите престъпници и корупционери в държавата се оказаха Иванчева и Петрова - за твърдян и недоказан подкуп от 55 000 евро! Това е правосъдието, което ни предлагат, и което дори Брюксел засега одобрява."

Ето и целия текст на съобщението на "Правосъдие за всеки":

"Уважаеми колеги,

Организираме нов Марш за правосъдие на 24 ноември, събота. Шествието ще започне в 12 ч. от пилоните на НДК и ще завърши пред Съдебната палата.

#КОЙ заменя Правосъдието с правообслужване и в чия полза? Защо чувството за справедливост тотално изчезна в българското общество? Връщаме ли се към мрачните години на тоталитарните практики и правосъдие?! Имаме ли Правосъдие за всеки или поръчково правообслужване?

Каним всички граждани, които се чувстват свободни, макар да живеят в превзета държава, за да поговорим по тези въпроси. Повод за инициативата ни са тежкият процес и нарушените граждански права на Десислава Иванчева и Биляна Петрова, както и силната реч, в която председателят на ВКС Лозан Панов каза:

"Съдът не следва да проявява единомислие с прокуратурата и не бива да се превръща в орган по осъществяване на наказателната политика на държавата, като нарушава фундаментални принципи в наказателния процес".

Точно това се случва обаче в новия мегаантикорупционен орган с гръмкото название КПКОНПИ и в Специализирания съд на властта, в който в емблема на корупцията и тежката престъпност в държавата се превърнаха кметът и заместник кметът на един столичен район, а всички други държавници, политици и олигарси явно са невинни.

Най-зловещите престъпници и корупционери в държавата се оказаха Иванчева и Петрова - за твърдян и недоказан подкуп от 55 000 евро! Това е правосъдието, което ни предлагат, и което дори Брюксел засега одобрява. И никога не трябва да забравяме, че утре всеки дръзнал да се противопостави на властта и олигархията, може да се окаже на тяхно място!

За това свикваме на Марш за ПРАВОсъдие, на който да подкрепим смелата позиция на председателя на Върховния касационен съд и да поискаме справедливост и защита на човешките права на задържаните от седем месеца в ареста Десислава Иванчева и Биляна Петрова! Моля, носете със себе си по едно листче или картон, на което просто да е изписано "Свобода и Право"! Защото, както казва в края на речта си съдия Панов:

"В последно време, докато слушам шума на тишината, често си припомням една прекрасна мисъл на Чърчил, който казва: "Онези, които избраха демокрацията вместо хляба, днес ядат 300 вида хляб, а тези, които избраха хляба вместо демокрацията, днес нямат нито демокрация, нито хляб." Вие избирате от кои да бъдете."

Екипът на „Правосъдие за всеки"