Това е един от елементите в проектоспоразумението за Брекзит, който разгоря страстите: "предпазната мрежа" - т.нар. backstop ("предпазен механизъм") - е решение, до което ще се прибегне в краен случай, за да се предотврати връщане на физическа граница на остров Ирландия.

Предпазната мрежа предвижда Обединеното кралство да остане в "единна митническа територия" с Европейския съюз, мярка, която би ограничила възможностите на Лондон да договаря търговски споразумения с трети страни, за голямо съжаление на привържениците на т.нар. чист развод с Брюксел.

Освен това то ще осигури на британската провинция различен режим от този в останалата част на Великобритания - недопустима ситуация за северноирландската Демократическа юнионистка партия (ДЮП), която е необходим съюзник на Тереза Мей в парламента.

Специален протокол за Ирландия

Лондон и Брюксел се ангажираха да уредят ирландския въпрос в новото споразумение за условията на раздялата. Въпросът е как след като Великобритания излезе от ЕС да се избегне възстановяване на физическите проверки по границата между Ирландия и британския район Северна Ирландия, за да се запази Мирното споразумение от 1998 г., сложило край на десетилетия кървави сблъсъци?
Преговарящите измислиха решение за презастраховане, което би било приложено единствено ако между настъпването на Брекзита и края на преходния период не успеят да сключат партньорство, което би решило проблема по друг начин.

Начални и крайни дати

На 29 март 2019 г., планираната за Брекзит дата, Великобритания ще напусне официално ЕС, но ще навлезе в етап на преход, който ще продължи 21 месеца, до 31 декември 2020 г. В този период страната ще остане част от единния пазар, митническия съюз и европейските програми, но вече няма да участва във вземането на решения.

Двете страни си дават срок до 1 юли 2020 г. да ратифицират споразумение, което би заменило предпазната мярка в "протокола за Ирландия и Северна Ирландия". Ако не бъдат готови на тази дата, Лондон и Брюксел си оставят възможността да удължат - еднократно и за ограничено време - периода на прехода.

В произволен момент след изтичането на преходния период ЕС или Великобритания могат да сметнат, че протоколът вече не е необходим. Решението обаче двете страни трябва да вземат заедно.

Как е организирана "спасителната мрежа"?

Идеята беше представена първоначално в най-общ вид през март. Тогава тя изглежда не удовлетворяваше британците - които искат да се гарантира, че няма да има митническа граница между Северна Ирландия и Великобритания - и впоследствие еволюира. 

Предпазният механизъм, предвиден в проектоспоразумението, се състои в създаване на "единна митническа територия", обхващаща ЕС и Обединеното кралство. Това позволява да се гарантира "безпрепятствен достъп" на стоките от Северна Ирландия до останалия британски пазар.

Според европейски дипломат става въпрос за "минимален" митнически съюз. В това пространство, където се прилага обща външна тарифа за вноса, квотите и митата са премахнати. 

Както каза висш европейски представител, това ще е митнически съюз без регламентиращите норми, където движението ще е малко по-трудно, отколкото в единния европейски пазар, основаващ се на четирите свободи на движение - на стоки, услуги, капитали и хора.

Проверките между Великобритания и Северна Ирландия няма да са системни, освен на летищата - за живи животни и продукти с животински произход.

Специален статут за Северна Ирландия

Освен това Северна Ирландия ще се съобразява с някои правила на единния пазар, смятани за "ключови за избягване на твърда граница", като санитарните норми при ветеринарния контрол или тези, свързани с данък добавена стойност и държавните помощи.

Британските власти ще трябва да прилагат в Северна Ирландия всички митнически регулации на съюза. Това е гаранция за 27-те, че целостта на единния пазар ще се запази.

"Ние сме доволни, постигнахме трите си цели: липса на твърда граница, защитеност на единният пазар и митническата територия на ЕС, и свеждане до минимум на проверките между Великобритания и Северна Ирландия, организирани далече от границата", обобщи европейски представител.