Почти без промени, почти съвсем без дебати и без никакви приети идеи от опозицията - така за едва три часа комисията по бюджет и финанси в парламента успя да приеме трите бюджета за догодина на второ четене - този на Националната здравноосигурителна каса, на Държавното обществено осигуряване и бюджета на държавата. Окончателното гласуване на държавните сметки за 2019 г. предстои идната седмица в пленарната зала. 

Така - без предложения и дискусии, мина и един текст - чл. 64 от проектобюджет 2019, който Бойко Борисов и водещият Слави Трифонов дискутираха дълго по време на участието на премиера в "Шоуто на Слави" в сряда вечерта. А именно текстът за държавната субсидия на партиите. Предложението на Министерския съвет и за следващата година е сумата да е 11 лв. на получен глас на последните парламентарни избори, както е и сега. Няма депутат, който да е поискал ревизия на текста преди второто му четене и затова той бе гласуван ан блок с още няколко параграфа, по които също няма политически спорове.

Предния ден обаче, въпреки че няколко пъти повтори колко е рисковано намаляването на партийната субсидия до 1 лв. на глас и нарече идеята популизъм, прмиерът Борисов заяви, че ще предложи промяна и дебати по въпроса може да има. Днес в комисията по бюджет и финанси темата изобщо не бе повдигната.

Позицията на председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ е ясна още от миналата година и тя не се е променила - не подкрепя идеята за драстично орязване на партийните субсидии. Мотивите са същите, които и Борисов изтъква като риск - богати хора да финансират политически формации, а след избори да искат нещо в замяна. 

Предстои да видим дали ще има народен представител, който да предложи промяна в партийните субсидии при окончателното гласуване на Бюджет 2019 в пленарната зала - процедурата позволява и предложения директно от парламентарната трибуна.

Един от текстовете от бюджета за догодина, които предизвикаха реплики на заседанието на комисията днес, бе предложението националният омбудсман да няма право на специализиран транспорт от Националната служба "Охрана" (НСО). Това значи Мая Манолова - в случая - да остане без автомобил и шофьор от службата.

"Ние сме за Мая", реагира Йордан Цонев от ДПС, когато дойде време за гласуването.

Депутатите от БСП в бюджетната комисия също застанаха зад обществения защитник. Гласовете им обаче не могат да преборят тези на ГЕРБ, "Обединените патриоти" и "Воля" и решението бе взето. Менда Стоянова пък разясни, че бюджетът на омбудсмана е достатъчен, за да си осигури служебна кола следващата година - от около 3 млн. лв. за годината, около 2/3 са за заплати на служители и подобри разходи. 

Спор се заформи около текст при гласуването на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО). При това не по същество, а заради съмнения, че се нарушава законова и конституционна процедура в опита на управляващите да позволят на Министерството на финансите да прехвърля пари от бюджета на ДОО в държавния бюджет. Тук Йордан Цонев от ДПС предупреди управляващите, че промените в бюджетите се правят само от Народното събрание, освен ако не става дума за прехвърляне на суми в рамките на един и същи бюджет. Това може да става с решение на правителството според Закона за публичните финанси. Цонев предупреди, че текстът, засягащ парите за деца с увреждания, може да падне в Конституционния съд, ако бъде приет по този начин. Темата бе отложена. 

Само министерството на земеледието пък се оказа "с лоби" в комисията по бюджет -  беше поискано от опозицията, от представител на "патриотите" и от самото министерството повишение на парите за ведомството, което било системно недофинансирано. Не се получи, а и Стоянова обяви, че допълнителните плащания годишно за селско стопанство общо надвишават дори социалните плащания в държавата. 

Около бюджетите на общините и отделянето на Института по метрология и хидрология от БАН също имаше някаква дискусия в бюджетната комисия. Не се прие нито едно от предложенията на отделни депутати за отпускане на повече средства за определени общини. От Националното сдружение на общините поискаха гратисен период от 3 години за промяната на начина, по който си разпределят годишните субсидии от държавата. И това не мина - с мотив, че най-богатите общини не трябва да бъдат подпомагани.

За метеоролозите пък стана ясно, че едва 8 души от всички, работещи в метеорологичния институт, са предпочели да останат на работа в БАН и да не се преместят в новото звено, което отива в Министерството на образованието. Това според устава на БАН не позволява в рамките на академията да се образува ново звено или институт. 

Опозицията от БСП пък си запази силите и аргумените за пленарната зала - затова и предложенията на левицата за завищаване на плащанията в социалната сфера минаха без дискусия в комисията. Изключение бяха само тектове от бюджета на здравната каса, който от БСП обмислят да пратят на Конституционния съд.