Преди саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман да бъде уличен от ЦРУ за убийството на журналиста Джамал Кашоги, американските разузнавателни служби се опитваха да разгадаят друга мистерия: дали принцът не полага основата на създаване на атомна бомба, пише в. "Ню Йорк таймс".

33-годишният наследник на саудитския престол ръководеше преговори с американското министерство на енергетиката и Държавния департамент, за да убеди САЩ да продадат на Саудитска Арабия проекти за атомни електроцентрали. Сделката беше за над 80 милиарда долара в зависимост от това колко атомни електроцентрали решат да построят саудитците, отбелязва американското издание.

Но има една пречка: Саудитска Арабия настоява да произвежда собствено ядрено гориво, въпреки че може да го купува по-евтино в чужбина, казват запознати с преговорите американски и саудитски служители. Това буди безпокойство във Вашингтон, че саудитците могат да отклонят своето гориво към таен оръжеен проект - точно това, което САЩ и техните съюзници се опасяваха, че прави Иран преди сключването на ядреното споразумение през 2015 г., от което американският президент Доналд Тръмп впоследствие се отказа.

Принц Мохамед предизвика тревога, когато обяви по-рано тази година в разгара на преговорите, че ако Иран - най-ожесточеният съперник на Саудитска Арабия, разработи атомна бомба, саудитците ще последват този пример колкото се може по-скоро. Саудитските преговарящи предизвикаха още тревоги, като казаха на правителството на Тръмп, че Саудитска Арабия ще откаже да подпише споразумение, позволяващо на инспектори на САЩ да правят проверки в кралството за признаци, че то може да разработва бомба, заявиха американски служители, цитирани от "Ню Йорк таймс".

През март американският министър на енергетиката Рик Пери беше попитан от Конгреса за водените от неговото ведомство тайни преговори със Саудитска Арабия, но той отклони въпроса дали правителството на Тръмп възнамерява да настоява да бъде забранено на кралството да произвежда ядрено гориво. 

Осем месеца по-късно американското правителство не казва докъде са стигнали преговорите. Сега над сделката е надвиснал въпросът дали на саудитското правителство, убило Кашоги и многократно променило своята версия за убийството, може да се има доверие, за да му бъдат предоставени ядрено гориво и технологии. Подобно гориво може да се използва за мирни или военни цели, отбелязва "Ню Йорк таймс".

В частни разговори американски правителствени служители настояват, че ако САЩ не продадат ядреното оборудване на Саудитска Арабия, някой друг ще го направи - може би Русия, Китай или Южна Корея. Според тях гарантирането, че саудитците използват реактор, проектиран от компанията "Уестингхаус", която е единственият американски конкурент за сделката, съответства на настояването на Тръмп, че работните места, петролът и стратегическите отношения между Рияд и Вашингтон са много по-важни от смъртта на саудитски дисидент, живял и писал статии в САЩ, изтъква "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА.