Вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов заяви днес, че ако правителството трябва да увеличи разходите за изтребители над одобрените 1,8 милиарда лева с ДДС, ще бъде загубена още една година. Темата за доставка на нови бойни самолети за българската военна авиация е в политическия дневен ред от 2002 г. насам.

Очаква се догодина най-сетне да бъде финализирана с избор на поне 8 самолета и сключването на междуправителствен договор за целта, който трябва да получи и одобрението на парламента. Решението ще е политическо.

"Ако възникне хипотезата, че трябва да увеличим цената, означава да стартираме процедурата отново, защото парламентът е гласувал милиард и половина без ДДС за авиацията. Така бихме загубили една година", каза Каракачанов пред журналисти в парламента.  

Подадени бяха оферти за шведски "Грипен" и американски Ф-16 и Ф-18, както и за втора ръка "Юрофайтър" от Италия. Те вече бяха анализирани от експертна група, след която политико-военна комисия ще се опита да ги подобри и да събере необходимата за оценяването им информация.

"Няма защо да се притеснявам от натиск отвън. Всеки си рекламира собствената продукция. За мен е важно дали накрая те ще дадат цени, които отговарят на това, което ние можем да изразходваме като бюджет и най-вече дали отговарят на това да пазят въздушното пространство на България", каза Каракачанов на въпрос дали се притеснява от такъв натиск отвън, след като тази седмица посланикът на САЩ Ерик Рубин представи американските самолети пред него и ги похвали като най-добрите.

Според министърът възможността цената за изтребителите да се вдигне за сметка на една от страните-купувачи не стои, защото така другите ще обжалват поръчката.

Швеция и SAAB, които предлагат "Грипен", вече обявиха, че офертата им отговаря на българските условия и се вмества в заложения бюджет - за 8 изтребителя Gripen C/D за 1.8 млрд. лева с ДДС. Първите четири самолета ще бъдат доставени до две години след подписването на договора. Това ще позволи постигането на пълни способности за бойно дежурство по мисията ер полисинг на НАТО до 24 месеца след като бъде подписан договорът. Обучението на пилотите ще започне 6 месеца преди първата доставка.

Преди дни от Lockheed Martin обаче заявиха, че няма да могат да отговорят на изискването първите изтребители Ф 16 да бъдат доставени две години след подписване на договора.

Каракачанов за Нинова: Не е следена, излъга

Министърът на отбраната коментира и изявлението на соцлидера Корнелия Нинова, заявила вчера, че при обиколката ѝ из ямболските села са я пресрещнали полицаи и са присъствали на срещите ѝ.

"Нинова не е следена. В селата, в които беше имаше патрули, за да не се изнася заразеният добитък. Тя обаче си позволи да излъже. Каза го, а след това отрече, че там се избиват нарочно животни, за да могат да принудят хората да се изселят. Точните й думи бяха: Нали четете, че нощно време кацат самолети с имигранти. Аз тогава повиках проверка от ДАНС, макар че на мен ми е ясно, че не просто няма как да кацне, а няма как да излети нито един самолет, на което и да е военно или бивше военно летище, без аз да знам. Въпреки това имаше проверка. Такива самолети никога не са кацали. Пътнически самолет много трудно ще кацне на изоставено военно летище - кой ги направлява изобщо нощно време, къде е кулата, кой им разрешава. Няма как да се я следвали полицаи. Те бяха там. На практика тя ги е следвала", коментира вицепремиерът.