ЛЮБЕН ОБРЕТЕНОВ

Две от министърките на Пламен Орешарски ще получат трети места в листите на БСП за изборите на 5 октомври. Бившата здравна шефка д-р Таня Андреева ще вземе третото място във Велико Търново. А бившата регионална министърка Десислава Терзиева ще е на същото място в столичния 24-и район.

Това гласят неофициалните информации малко преди започването на последния пленум на партията, който ще номинира нейните кандидат-депутати.

Дори резултатите на БСП да паднат солидно на предстоящите избори, Десислава Терзиева е на практика сигурна - през 2013 г. "Коалиция за България" взе 4 мандата в софийския 24-ти район. Таня Андреева обаче може да бъде неприятно изненадана - във Велико Търново столетницата хвана само 3-ма депутати, макар и да бе първа.

Лидерът на „Български социалдемократи“ Георги Анастасов ще е подгласник на председателя на БСП Михаил Миков в 25-и район в София. Той е единственият от коалиционните партньори на Столетницата, който се е уредил на второ място в червена листа. Останалите партньори, както и гражданската квота получават не повече от трето място.

Социалисти разказаха, че Анастасов открито е заплашил, че ще се жалва в Партията на европейските социалисти (ПЕС), ако не получи второто място.

Очаква се пленумът да одобри окончателно листите в трите софийски района, в Хасково и да смени водача в Габрово. Да заеме мястото на катастрофиралия Йордан Стойков с най-големи шансове бил Кирил Добрев, но окончателното решение предстои.

Очаквайте подробности.