Десет дни чакане за едно голямо нищо. Така можем да обобщим, макар и преди последния гост - председателя на парламента Цвета Караянчева, резултата от разговорите на Слави Трифонов с водещите държавници у нас.

След три проведени интервюта - с премиера Борисов, главния прокурор Цацаров и омбудсмана Манолова, дългогодишният шоумен не просто показа на всички, че далеч не е подготвен за политик, но и бе публично поставен на мястото си от хора с опит в играта, в която изглежда няма да участва.

Осланяйки се на популярността, добита с близо 30 години ефир, Трифонов опита да смени жанра и да направи серия от публицистични беседи с представителите на властта. Да ги притисне в ъгъла и да им зададе неудобните въпроси, дошли пряко от народа. Защото нему се пада тая чест.

В интерес на истината е редно да отбележим, че на 14 ноември той не обеща нищо повече от това, във Facebook профила си. Там той обяви като повод за серията от интервюта ситуацията в страната, а именно протестите на майките на деца с увреждания и на стотици граждани, недоволни от високите цени на горивата у нас.

И призова хората да зададат своите въпроси към гостите му, поставяйки се не просто като медиатор между народ и власт, а като “гласа на народа”.

Е, от днешна гледна точка можем да смело да обявим резултата за плачевен. В рамките на три интервюта, Трифонов не просто не беше на нивото на своите събеседници, но и многократно поставян на място от тях.

Пръв беше премиерът Борисов, който започна разговора в Шоуто с въпрос дали говори с партиен лидер, или с журналист. Слави избра да се самоопредели като второто. Но снощи омбудсманът Мая Манолова му заяви в прав текст, че се справя по-добре като водещ на развлекателно шоу, отколкото като журналист - нещо, което видимо го афектира.

Главният прокурор в свой стил не беше агресивен в раздаването на обвинения - и се задоволи с това да обясни многократно на Трифонов, че не разбира разликата в работата на отделните правораздавателни институции. Така той успя да отклони половината въпроси с довода, че не трябва да бъдат насочени към него.

Разбира се, от интервютата с премиера, прокурора и омбудсмана все пак излязоха няколко новини. Първо е заявената от Борисов готовност да предложи намаляване на държавната субсидия за партиите, преминали бариерата от 1% от гласовете на парламентарни избори от 11 на 1 лев на глас. Този казус отразява един от въпросите на проведения през 2016 година референдум. Тогава промяната получи подкрепата на 72% от гласувалите в допитването, или малко над 2.5 милиона души.



Лесно е да прогнозираме дали подобно предложение има шанс да бъде одобрено от българския парламент. Темата е разисквана неведнъж в пленарна зала под различна форма, а НС не прие дори предложението на Реформаторския блок от преди 2 години, според което трябваше да се въведе регресивно формиране на субсидията и всяка партия да получава с по 1 лев по-малко на глас с всеки нови 100 000 спечелени вота. Въпреки това, темата дава нов повод на ГЕРБ да направи добър пиар в година, в която по всичко личи ще гласуваме три пъти.

Без реакция от Трифонов, а и от медии и общество, остана гаф на Борисов по темата за АЕЦ “Белене”. Попитан за развитието на ситуацията около централата, премиерът почти благодари за това, че България беше осъдена да плати 1.2 милиарда лева на Русия за два реактора, които надали някога ще ползва.

“Съдът в Париж направи една голяма добрина - реши всички спорове, които имахме и спорове, ако щете в обществото, и каза: додайте си тези пари и си получете реакторите. И България в момента като държава е собственик на два нови реактора. И ние, според мен всеки отговорен човек, ако имаш в килера два реактора, няма ли да се помъчиш по някакъв начин да ги вкараш в експлоатация, или да ги продадеш, или да ги използваш за нещо, след като си дал толкова пари? Това искам да направя”, каза той.

От своя страна, Цацаров няколко пъти клъвна на подадената от Трифонов стръв и обеща, че прокуратурата ще провери финансовия министър Владислав Горанов заради чуждия луксозен апартамент, в който живее безвъзмездно, и целия Министерски съвет - заради липсата на действия по нарушенията на концесионния договор за ски зона Банско.

Мая Манолова пък остави широко отворена вратата за евентуалното си връщане в активната политика - нещо, което не беше изненада за никого, предвид медийната кампания, опитваща да я представи като човек от народа за народа.

Каква е била първоначалната цел на екипа на Трифонов, можем само да гадаем. Но обществената реакция, вкарала в Шоуто в обяснителен режим, показва, че резултатът е далеч от желаното.

В пространен текст, споделен през профила на Слави във Facebook, неговият сценарист Тошко Йорданов отправи остра атака срещу журналисти, питайки ги кога са задавали остри въпроси на премиера. С което използва същия маниер, присъщ за Борисов в ранния му период като политик. (Нали помните онова “А вие къде бяхте…” от първия му мандат.) От късането на ризи стана ясно, че Йорданов не прави съществена разлика между журналистите и работата им, както и това, че сценаристът смята, че Жан Виденов е паднал заради Трифонов и компания.

Дали арбитражът по делото “Белене” е направил услуга на България, като я е лишил от избора дали да хариже още милиард на Русия за проект, който няма да се осъществи, е много спорен въпрос.

Няма спор обаче, че за три дни Шоуто на Слави сътвори голяма добрина, като ни избави от нов месия и показа на всички кое направи Трифонов това, което е. Фактът, че е добър водещ, който умее да привлече вниманието на публиката, а не журналист или политик.

---

*Този материал е създаден по проект "Генерация Z".