За един ден на борсата Microsoft измести Apple от трона на най-скъпата публична компания в света, съобщи Digital Times.

В петък на вътрешното търгуване в Nasdaq, Ню Йорк, пазарната капитализация на компанията на Бил Гейтс достигна 753,34 млрд. долара. Apple пък падна до 746,82 млрд. долара.

Победата за Microsoft бе кратка - до затваряне на борсата хората на покойния Стийв Джобс се възвърнаха стойността на акциите до 817 млрд. долара, спрямо 791,19 млрд. за Microsoft.

Според анализаторите обаче това е първа стъпка към окончателното детрониране на Apple от позицията, която компанията държи в САЩ от 2010 г. насам.

Инвеститорите на Applе се отдръпнаха след лошите прогнози за продажбите на новия iPhone, както и отказът на Apple да съобщи колко са точно те за последното тримесечие. Високата цена на новия флагман, в комбинация с факта, че ъпгрейдът спрямо миналогодишния iPhone X не е осезаем за потребителите, доведе до очаквания спад.

Apple дори за кратко мина психологическата бариера от 1 трилион долара, но бързо падна под нея.

Битката за първото място обаче продължава, а малко зад Microsoft и Apple са други два технологични гиганта - Amazon и Alphabet (бащината компания на Google) с 737 и 726 млрд. долара пазарна капитализация съответно.