За първи път от 30 години "Ботев" (Враца) би "Левски" в елита на родния футбол, при това го направи на "Герена" - 3:1 в мач от 16-ия кръг. Головете за гостите вкараха левскари по душа - Валери Божинов (2) и заменилият го Валери Домовчийски, който е юноша на "сините".

"Левски" откри резултата от дузпа в 20-ата минута, точен бе Давиде Мариани. В 34-ата Божинов изравни, също от наказателен удар. В 76-ата ветеранът реализира впечатляващ гол след отличен пас на Юлиян Ненов.

Веднага след това Божинов поиска смяна, а влезлият на терена вместо него Домовчийски майсторски матира защитата и вратаря на домакините за крайното 3:1. При радостта си Валери Божинов се извини на "синята" публика, като показа сърца с ръцете.

В края на срещата изгонени бяха треньорът Славиша Стоянович и Хали Тиам, който получи втори жълт картон.

Така "Левски" записа втора поредна загуба след 0:1 от "Черно море" и изостава вече на седем точки от лидера "Лудогорец" и на четири от ЦСКА-София. "Ботев" (Враца) дели 7-9 място.

Треньорът на "Ботев" Сашо Ангелов.

Тази вечер тимът на Сашо Ангелов изигра най-силния си мач от началото на сезона, като създаде много проблеми на "сините". За гостите бе първата чиста голова ситуация - Даниел Генов изскочи сам срещу вратаря Божидар Митрев, който изби топката при удара му.

В 14-ата топката срещна гредата на вратата на гостите след изстрел на Габриел Обертан и рикошет.

В следващите минути "Левски" натисна и това даде резултат в 20-ата, когато при статично положения Венцислав Керчев задържа Аймен Белаид и съдията Георги Кабаков отсъди дузпа. Мариани с лекота вкара за 1:0. Секунди по-късно "сините" пропуснаха да решат може би всичко. При разбъркване с попадение се разминаха първо Паулиньо, а след това и Станислав Костов, но дял има и вратарят Красимир Костов, който прояви отлична реакция.

"Ботев" отвърна и стигна до изравняване - пак от 11-метров удар, отсъден за нарушение на Милош Цветкович срещу Генов. Решението е спорно. Тук Божинов се прояви за първи път.

Домакините здраво "стъпиха на газта" веднага след почивката. Топката отново срещна гредата на врачанската врата след плонж и удар с глава на Мариани. Последваха пропуски на швейцареца и на Тиам. Така се стигна до втория гол на Божинов, предшестван от атрактивна странична "ножица".

В края дойде и попадението на Домовчийски, с което всичко приключи.

Други резултати от неделя: "Етър" - "Ботев" (Пловдив) 1:0, "Берое" - "Верея" 6:0.