Възобновено е движението на граждански кораби през Керченския проток, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Разрешението е било дадено около 5 ч. сутринта българско време, като няколко кораби вече преминават през протока.

Движението през протока бе временно преустановено след инцидента от вчера, довел до ескалация на напрежението между Украйна и Русия.

ТАСС припомня, че "според данни на руската Федерална служба за сигурност (ФСС) трите кораба на украинските военноморски сили, нарушилите вчера сутринта руската държавна граница, а именно корабите "Бердянск", "Никопол" и "Яни Капу", вчера вечерта са осъществили пореден опит за незаконни действия в пределите на териториалните води на Руската федерация". Кораби и катери на пограничните служби на ФСС и на Черноморския флот са поискали от украинските кораби незабавно да спрат, но те не са реагирали на исканията и според данните на ФСС са извършили "опасно маневриране". С цел спиране на украинските кораби е било използвано оръжие и те са били задържани в руски териториални води, подчертава ТАСС. От руските власти е образувано наказателно производство за незаконно преминаване през държавната граница на Русия.

Трите украински военни кораба, задържани от Русия в Керченския проток, се намират в пристанището Керч, предаде Ройтерс, като се позова на очевидец.

В близост до плавателните съдове могат да бъдат забелязани хора във военни униформи. По самите кораби няма видими щети, твърди очевидецът.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск осъди употребата на сила от Русия“ в „сблъсъците с украински кораби“ край Кримския полуостров и обеща подкрепа от Брюксел за Киев, предава "Фокус".

„Осъждам употребата на сила в Азовско море. Руските власти трябва да върнат украинските моряци и кораби и да се въздържат от нови провокации“, написа Туск в „Туитър“ за инцидента в Черно море, като, по неговите думи, „Европа е обединена в подкрепата си за Украйна“.

Турция изрази днес безпокойство от инцидента.

"Като страна, която споделя черноморското крайбрежие, ние подчертаваме, че преминаването през Керченския проток не бива да бъде блокирано", заяви външното министерство в Анкара.

Ведомството призовава страните да избягват по-нататъшни стъпки, които застрашават стабилността и мира в региона.

Полското външно министерство обвини Русия, че с агресивните си действия срещу украинските бойни кораби нарушава международните норми.

"С пълна сила заклеймяваме агресивното поведение на Русия и приканваме ръководството й да спазва международното право", се казва в изявлението на ведомството, цитирано от Ройтерс. 

Днес в Брюксел извънредно заседава комитетът „НАТО-Украйна“ на ниво посланици. Заседанието бе свикано от генералния секретар Йенс Столтенберг по искане на украинския преидент Петро Порошенко Двамата са имали телефонен разговор тази сутрин.

„Няма оправдание за използването на военна сила срещу кораби на Украйна и нейния военноморски персонал. Призоваваме Русия веднага да пусне украинските мооряци и кораби, които задържа вчера“, призова Столтенберг на пресконференция след заседанието.

И допълни:

„Този инцидент напомня, еч в Украйна се води война. Всички съюзници осъждаме агресията в Крим и Източна Украйна. Русия трябва да прекрати подкрепата за бунтовническите групировки и да изтегли всички свои сили от украинска територия, тъй като ние не признаваме незаконното анексиране на Крим. Продължаващото милитаризиране от страна на Русия на Крим, Черно и Азовско море представлява нови заплахи за независимостта на Украйна и подкопава стабилността в целия регион. НАТО продължава да осигурява политическа и практическа подкрепа на Украйна и нейния народ.“

За разговора си с украинския президент Столтенберг каза:

„Порошенко ме увери, че въвеждането на военно положение няма да накърни работата на демократичните институции и няма да създаде проблеми за предстоящите президентски избори (през март 2019 г. - б.р.). За съюзниците от НАТО това е много важно.“

Говорителят на германския канцлер Ангела Меркел призова Русия да освободи украинските моряци и кораби, пленени при морското противопоставяне по кримското крайбрежие.

Щефен Зайберт прикани двете страни бързо да започнат диалог за изясняване на случая и намаляване на напрежението. По думите му инцидентът поставя "сериозни въпроси преди всички относно прилагането на военна сила от руските сили, която, съдейки по известните досега факти, явно е неоправдана".

Зайберт съобщи, че Берлин е в контакт и с двете страни. От германското външно министерство съобщиха, че на предвидената за днес в Берлин среща на политически директори от външните министерства на Германия, Русия Франция и Украйна - т.нар. Нормандска четворка - ще се обсъждат и събитията по кримското крайбрежие.

Париж също призова Москва "възможно най-бързо" да освободи украинските моряци и да върне конфискуваните морски съдове.

"По нищо не личи, че употребата на сила от Русия е била обоснована", се казва в декларация на френското външно министерство, допълни Ройтерс. 

Западът трябва да помисли за налагането на нови санкции срещу Русия, каза във Варшава съветникът на полския президент Анджей Дуда по външнополитически въпроси.

"Засилването на санкционния режим срещу Русия ще бъде разгледано и обсъдено със съюзниците", каза съветникът Кшищоф Шчерски на пресконференция след телефонен разговор между Дуда и украинския му колега Петро Порошенко.

Китайското външно министерство също призова Киев и Москва да не допускат ескалация на напрежението в Черно море и да разрешат разногласията си чрез диалог.

Председателят на комисията по външна политика към горната камара на руския парламент Константин Косачов заяви днес, че "цялата тази провокация в Азовско море" е била замислена, за да може Киев да обяви военно положение. Според руския сенатор това няма да се отрази на двустранните отношения, които и без това са много лоши.