Карлос Гон беше уволнение от председателския пост и в "Мицубиши моторс" (Mitsubishi Motors) днес, съобщава "Гардиън". Седмица по-рано автомобилният бос беше арестуван по обвинения, че е декларирал по-ниски доходи - престъпление, което може да доведе до 10-годишна присъда.

Седем от осемте членове на борда на "Мицубиши", част от индустриалния съюз, създаден от Гон, в който освен това влизат "Рено" и "Нисан" (Renault-Nissan), свикаха извънредно заседание, за да решат съдбата на Гон. Няколко дни по-рано той вече беше уволнен като председател на борда на "Нисан".

Гон, който според други обвинения е използвал активи на компанията за свои лични цели, остава под арест в Токио. Той продължава обаче да отрича всички обвинения, съобщават японските медии.

От "Мицубиши" съобщиха, че главният изпълнителен директор Осаму Масуко временно поема поста на Гон.

64-годишният Гон имаше славата на визионер, след като спаси "Нисан" от фалит през 90-те години, като създаде съюза с "Рено". След това "Нисан" придоби дял от 34% в "Мицубиши" през 2016 г. Автомобилното обединение се превърна в № 1 по продажби на коли, като през миналата година в него бяха произведени 10 600 000 автомобила. В него работят над 450 хил. души по цял свят.

Зад завесите изплуват фундаментални различия между членовете на обединението, свързани с правата на "Рено" в Алианса, посочват източници, запознати с въпроса.

"Нисан", най-големият партньор по продажби, съживи и отдавнашните си амбиции да накара "Рено" да продаде контролния си дял. 

Компанията "Нисан" е близо 60 на сто по-голяма от "Рено" по продажби, но остава младши партньор в структурата на дяловото разпределение. "Рено", откъдето все още не са уволнили Гон, държи 43 на сто от "Нисан", а японският производител на автомобили има само 15 на сто от дяловете без право на глас във френската компания.

Главният изпълнителен директор на "Нисан"  Хирото Сайкава обяви пред служителите си в понеделник, че съюзът с "Рено" не е "равнопоставен". Седмица по-рано той изнесе дълга тирада с обвинения за "тъмната страна" на "ерата Гон" в управлението на компанията. В 45-минутна реч пред стотици служители в централата на компанията в Йокохама, която беше предавана на живо и в заводите на "Нисан", Сайкава заяви, че иска да изгради отношения с френския автомобилопроизводител, които да отразяват волята на "Нисан".

Според разследващите той е декларирал по-ниски доходи с 44 млн. долара през последните пет години. Той отрече обвиненията, като обясни, че не е имал намерения да дава фалшиви данни, съобщава японската обществена телевизия NHK. Грек Кели, бивш директор в "Нисан", който е заподозрян, че е участвал в измамата, твърди, че заплатата на Гон е била изплащана правилно. Няма повдигнати обвинения към нито един от двамата мъже.

Според японското законодателство заподозрян може да остане в ареста до три седмици по подозрение в престъпление, без да има повдигнато обвинение.

Френският министър на икономиката Бруно льо Мер призова "Нисан" "бързо" да представи обвиненията си срещу Гон, като добави, че той остава шеф на "Рено", докато има убедителни доказателства за нарушения. Льо Мер добави, че не вярва в конспиративни теории, че Гон е жертва на "дворцов преврат", който искал да спре сливането на "Нисан" и "Рено".

По думите му Франция и Япония искали да заздравят съюза между двете компании. "Съюзът е в интерес на японците и на французите и се надявам, че за това заздравяване ще се уважават съществуващите разпределения на дяловоте", каза още той.

Задълженията на Гон в "Рено" бяха поверени на втория по ранг Тиери Болоре и на директора на съвета Филип Лагайет.

Ръководителите на автомобилната група "Рено-Нисан" (Renault-Nissan) ще се опитат през тази седмица да защитят съвместната си дейност от назряващата борба за надмощие между автомобилостроителите след изненадващия арест на шефа на обединението Карлос Гон, предаде Ройтерс. 

Високопоставени ръководители от двете компании и от третия партньор "Мицубиши мотърс" (Mitsubishi Motors) ще присъстват на срещата в средата на седмицата в Амстердам, която е била планирана по-рано още преди задържането на Гон на 19 ноември. Информацията е потвърдена от компаниите.

Няма промяна в отношенията ни в обединението, каза говорител на "Мицубиши".