Новият политик Николай Бареков очаквано обяви подкрепата си за "справедливите искания" на миньорите от свързвания с бизнесмена Христо Ковачки рудник "Въгледобив Бобов дол”. Днес те спряха работа за час в знак на протест срещу спиране на един от блоковете в ТЕЦ "Бобов дол" от Електроенергийния системен оператор и Министерството на околната среда и водите заради нарушения на екоизискванията. Партията на Христо Ковачки "Лидер" наскоро смени ВМРО в коалицията "България без цензура" и сега бившият тв водещ много разчита на вота на миньорите, за да вкара свои депутати в 43-ото Народно събрание.

Подкрепям изцяло справедливите стачни действия на миньорите, защото заплащането за тежкия им труд е поставен под въпрос от държавата. Управляващите смятат, че е по-логично да се плаща високата цена на тока от чуждестранни мощности, вместо евтин ток от нашите природни ресурси. Рекетът, който държавата упражнява върху нашия въгледобов, се плаща от обикновения потребител, заявява Бареков пред сайта на "България без цензура".

В медийното си възвание Бареков изразява и съмнение дали наистина затварянето на блока в ТЕЦ-а е поискано от Евросъюза.

Като член на комисията по енергетика към Европейския парламент ще разгледам внимателно въпроса дали са нарушени екологичните изисквания и сроковете за спазването им и дали българската държава не употребява ЕС, за да извива ръцете на българските производители и трудещите се. Ако миньорите решат да преминат към ефективни стачни действия, нека знаят, че имат моята морална и физическа подкрепа.

Новият политик разсейва и съмненията, че реакцията му в защита на миньорите е резултат от преждевременно стартирала предизборна кампания на ББЦ.

"Относно твърденията, че в изказванията ми има предизборен елемент, нека е ясно, че предизборна кампания провежда екоминистерството, а не работещите в мините, които държат да си получат заплатите за положения труд и искат безопасни условия на работа. Приканвам работниците, за да бъде чут техния глас, да не стоят затворени в рудниците, а да излязат в центъра на София, където гласът на протестиращия се чува по-силно. Токът от въглища е най-евтиният, а поредица от български правителства, начело с ГЕРБ и БСП се опитват да закрият минния и ядрени отрасъл. Силата на миньорите е страшна и от тях най-много се страхуват политиците. Скъпи приятели, използвайте силата си за справедлива ви кауза - да има евтин ток и спредливи условия на труд."

По-рано от "Въгледобив Бобов дол” съобщиха на медиите, че ограничаването на работата на ТЕЦ-а, който също е свързан с Ковачки, ще създаде големи технологични проблеми в подземните рудници, които са в 24-часов производствен процес.

Мините се оплакват и от това, че НЕК продължава да дължи около 5 млн. лв. на ТЕЦ "Бобов дол" за произведената през първото полугодие енергия.

"Това пряко се отразява на разплащанията от ТЕЦ-а към мините, поради което миньорите от дружеството не са получили заплата за месец юли 2014 г. Това води и до забавяне разплащанията на дружеството към нашите контрагенти и доставчици, и нарушава целия производствен процес", обясняват от дружеството.