Европейският съд ще проведе утре извънредно заседание, за да обсъди дали Великобритания може да се откаже едностранно от решението си да напусне ЕС, вземайки решение по дело, което поддръжници на британското членство се надяват да проправи пътя за втори референдум и в крайна сметка да спре Брекзит. Това съобщо БТА

Европейският съд беше призован да даде тълкувателно решение дали чл. 50 на Лисабонския договор - механизмът, с който Великобритания уведоми ЕС за намерението си да напусне, може да бъде отменен.

Очаква се Великобритания да напусне най-големия търговски блок в света на 29 март догодина, но все още не е ясно дали предложеният от премиерката Тереза Мей проектодоговор за изтеглянето, съгласуван с ЕС вчера, ще бъде одобрен от парламента.

Тя предупреди, че Великобритания може да напусне без да има сключено споразумение, или че може да не се стигне до Брекзит. Последното изявление придаде по-голяма тежест на резултата от заседанието на Европейския съд - чието върховенство над британските съдилища по правни въпроси Мей посочи като една от причините за напускане на ЕС.

Ако съдът стигне до заключението, че Великобритания може да се откаже едностранно от Брекзит, това може да даде на британските депутати трети валиден вариант, като алтернатива на споразумението на Мей и това, което министрите наричат хаотичен сценарий без споразумение - оставане в рамките на блока след втори референдум.

"Тереза Мей иска да ни изнуди да гласуваме за слабото й споразумение, като мислим, че единствената алтернатива е катастрофата да се окажем извън блока без споразумение", казва Джоана Чери, депутат от Шотландската национална партия, част от групата шотландски политици, които са поискали от съда да вземе решение. "Ние смятаме, че (чл. 50) може да бъде отменен едностранно. Независимо дали това е така, или съдът ще каже, че може да бъде отменен с разрешение, ще имаме отговорите, от които се нуждаем, за да можем като депутати да кажем, че има конкретен вариант за спиране на Брекзит".

Случаят беше предаден на съдиите в Люксембург от шотландския Върховен съд, и с решение, което ясно показва значимостта му, Европейският съд "ускори" разглеждането му, насрочвайки го за еднодневно заседание на пълен състав на съда, което ще се проведе утре.

Чл. 50 гласи, че ако една страна реши да се изтегли, има две години да договори споразумение за напускането си с останалите 27 страни членки, макар че този процес може да бъде удължен, ако Европейският съвет вземе единодушно решение.

Не се споменава дали страната може да промени решението си. Никоя друга страна никога не е напускала съществуващия от 60 години блок. Обаче Джон Кер, британският дипломат, който е написал проекта на тази клауза, неведнъж е заявявал, че тя може да бъде отменена едностранно.

"Зарът не е хвърлен безвъзвратно, все още има време и, докато Великобритания не напусне ЕС, писмото за чл. 50 може да бъде оттеглено", написа той в публикация неотдавна.

Други правни експерти не са убедени. Те посочват, че други страни от ЕС вече са били принудени да правят разходи за преговорите за напускане и че фокусът на клаузата върху защитата на интересите на оставащите членове означава, че Великобритания не може да се откаже с едностранно решение.

Не е ясно кога Европейският съд ще се произнесе, но Чери изразява оптимизъм, че това ще стане преди британските депутати да гласуват за споразумението. Очаква се гласуването да се състои в средата на декември.