Президентът на САЩ Доналд Тръмп не харесва това, което се случва между Русия и Украйна, предаде Ройтерс.
На излизане от Белия дом Тръмп заяви пред медиите, че работи с европейски лидери по намирането на решение на кризата. Днес Русия пренебрегна западните призиви да освободи трите украински военноморски кораба и техните екипажи.
През уикенда руските сили обстреляха корабите и ги задържаха в близост до Крим. Москва обвини Киев, че заговорничи със западните си съюзници с цел да предизвика конфликт.

"Не ни харесва какво се случва и от двете страни. Надяваме се нещата да се уредят", каза Тръмп.

Освен това Тръмп заяви пред медиите, че споразумението за Брекзита може да затрудни търговията между Вашингтон и Лондон. Той добави, че сделката изглежда добра за Европейския съюз.

"Мисля, че трябва хубаво да проверим дали на Великобритания ще е позволено да търгува. Защото ако сега погледнете споразумението, може да се окаже, че те не могат да търгуват с нас. А това не би било добре. Не мисля, че целта им е била такава", заяви Тръмп, без да уточни коя част от споразумението за Брекзит го безпокои. 

Говорителка на канцеларията на британския премиер Тереза Мей заяви, че постигнатото с ЕС споразумение за "Брекзит" позволява на Великобритания да сключва търговски споразумения с други страни по света, включително със САЩ.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео призова президентите на Русия и Украйна Владимир Путин и Петро Порошенко пряко да участват в решаването на ситуацията в Керченския проток, където Русия задържа три украински военни кораба и екипажите им по обвинение, че са навлезли неправомерно в руски териториални води, предадоха Ройтерс и ТАСС.
В отговор Украйна въведе военно положение за 30 дни.

"Призоваваме и двете страни да проявят сдържаност и да спазват своите международни задължения. Призоваваме президентите Порошенко и Путин пряко да участват в решаването на тази ситуация. В тази връзка отново заявяваме подкрепата си за формата на "нормандската четворка", се казва в изявление на Помпео.

Задържането на три украински военни кораби от Русия е "опасна ескалация и нарушение на международното право", заяви Помпео.

"САЩ осъждат тези агресивни действия на Русия. Призоваваме Русия да върне на Украйна нейните кораби и задържаните членове на екипажите, както и да уважава суверенитета и териториалната цялост на Украйна в международно признатите й граници, което обхваща и нейните териториални води", заяви Помпео.

По-рано Държавният департамент на САЩ отказа да отговори на въпрос на ТАСС какво е отношението на Вашингтон към решението на Порошенко да въведе военно положение в Украйна, отбелязва руската агенция.

Руският президент Владимир Путин изрази надежда в телефонен разговор с германската канцлерка Ангела Меркел, че Германия ще окаже въздействие на Украйна да се въздържа от необмислени стъпки по ситуацията в Керченския проток след задържането на три украински военни кораба и екипажите им от Русия, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС.

"Владимир Путин оцени провокационните действия на украинската страна като грубо нарушение на нормите на международното право от нейни военни кораби, които преднамерено са пренебрегнали правилата на мирното преминаване през териториални води на Руската федерация", се казва в изявлението.

"Владимир Путин изрази надежда, че Берлин ще окаже въздействие на украинските власти да се удържат от по-нататъшни необмислени стъпки", добави кремълската пресслужба.

Разговорът се е състоял по инициатива на германската страна. В него Путин също така е изразил загриженост от решението на Киев да приведе въоръжените си сили в пълна бойна готовност и да въведе военно положение в страната. Той е изразил предположението, че това се прави в контекста на кампанията за президентските избори в Украйна, пише БТА.