Един изряден шофьор още след 2 години може да получи 20% намаление на застраховката "Гражданска отговорност", съобщи днес Владимир Савов от Комисията за финансов надзор, отговарящ за застраховането, по bTV. Савов, който е и изпълняващ длъжността шеф на КФН, беше поканен по повод въвеждането на системата "бонус малус", която трябва да влезе в сила от началото на 2019 г.

Ако сме съвестни водачи, още след първата година ще получим 10% отстъпка, а след втората – още 10%, уточни той. Останалите 5% се натрупват през следващите 5 години.

За различни нарушения в системата се добавят наказателни малус точки.

Ако един водач е системен нарушител, може в кратък период – за eдна година например, доста бързо да достигне до максималния клас малус, при който застраховката се оскъпява с 4 пъти, каза още Савов.

Оскъпяване от 400% може да се постигне и с натрупване – ако например има 5 пъти превишение на скоростта плюс отнемане на предимство или минаване на червен светофар.

Повече от 2 млн. собственици на автомобили ще плащат по-евтина "Гражданска отговорност" след влизането в сила на бонус-малус системата, смятат от КФН. По-скъпа застраховка ще плащат около 18% от шофьорите, като натрупаните малус-точки ще могат да се компенсират през годините - било с поведение на изрядни шофьори, било срещу заплащане.