Лидерът на БСП Корнелия Нинова е твърдо убедена, че нейната партия е различна от ГЕРБ и го е доказала. В реч в Свиленград тя пламенно мотивира своето становище, като аргументите й затова са няколко. Тя припомни, че не е откликнала на поканата на ГЕРБ да стане шеф на парламента и двете партии да си поделят облагите от властта. Нинова заяви, че партията не се е уплашила да бъде различна на европейската сцена, като е била против Истанбулската конвенция, с което защитила семейството, децата и Конституцията. Тя посочи, че БСП е защитила националния интерес и не е угаждала на чужд интерес по пакта за миграцията на ООН. Нинова изтъкна и факта, че в устава на БСП е записано, че всеки депутат може да бъде такъв за не повече от три мандата, а всеки лидер за не повече от два.

Ето точните думи на Нинова, цитирани от пресцентъра на БСП:

"Мнозина българи днес смятат, че всички партии сме еднакви. Че целта ни е единствено да се доберем до власт за собствена облага. За две години ние понесохме много удари, но показахме, че сме различни. След изборите имахме две възможности: да бъдем част от досегашния модел или да го променим. Да откликнем на поканата на ГЕРБ, да си поделим облагите от властта и постовете, аз да бъда председател на парламента, да имаме министри  или да се възпротивим на този модел на прехода - на безпринципни сговори за пари и власт. Избрахме второто - битката пред спокойствието. Показахме, че властта не е цел, а средство.

Не се уплашихме да бъдем различни и на европейската сцена. Когато леви и  десни се обединиха за Истанбулската конвенция , ние имахме характер да защитим българското семейство, децата си и Конституцията. Отново не се впуснахме по течението, а плувахме срещу него и спечелихме тази битка, въпреки ударите от свои и чужди.

Различни сме, защото не се съгласихме за едно потупване по рамото да предадем националния интерес и да угаждаме на чужди с пакта за миграция. Можехме ли да мълчим, да слушаме? Можехме.Но избрахме да сме различни.

Казват, че всички сме еднакви. Питам тогава-коя партия посмя да си запише в устава, че можеш да си депутат само три мандата. Никой не знае какво коства това. Искам да питам - коя партия наложи сама два мандата на председателя си и край. Само БСП. Щом можеш да направиш това в собствената си партия, щом може да си позволиш да водиш политика, зачитаща националния интерес, а не само да слушаш и изпълняваш, вече можеш да имаш лице и да кажеш- ние сме различни и можем да управляваме и България по различен начин"