Не трябва да се закрива Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), заяви днес лидерът на "Обединени патриоти" и вицепремиер Красимир Каракачанов на брифинг в Министерския съвет.

"Закриването на Агенцията би имало смисъл, ако на нейно място се възстанови съществувалото министерство на Българите от първия мандат на г-н Борисов", заяви той.

И припомни, че тогава министър е бил Божидар Димитров. Сега агенцията е част от ресора му като вицепремиер.

Вчера министър-председателят Бойко Борисов заяви, че е поръчал на министрите да мислят начин да се закрие ДАБЧ. Причината за това е колосалният скандал с продажба на паспорти за българско гражданство, в които е замесено ръководството на агенцията, и за който има сериозни слухове, че тръгва от чуждестранните ни партньори.

Първоначално 20 души бяха арестувани и обвинени за фабрикуване на фалшиви удостоверения за български корени, а в ареста останаха шефът на агенцията - Петър Харампиев, главният секретар и сръбски гражданин - посредник. Българи в чужбина призоваха в открито писмо Борисов да закрие агенцията, като я нарекоха "институционално ненужна".

Каракачанов отбеляза днес важността на работата на агенцията да създава политики за "възпитанието, поддържането на съзнанието и връзката на българските общности с България". Според него като министерство тя ще е по-полезна, защото ще може да създава собствена политика за сънародниците ни зад граница - не само новите емигранти, но и по-старите общности. Пропусна да спомене, че превръщането на агенцията в министерство означава по-голям бюджет, повече самостоятелност и по-голям риск за злоупотреби.