Финалният реванш за "Копа Либертадорес" между "Ривър Плейт" и "Бока Хуниорс" ще се играе на 8 или 9 декември извън Аржентина, обяви президентът на южноафриканската конфедерация КОНМЕБОЛ Алехандро Домингес след среща с президентите на двата гранда в Асунсион.

Дестинацията на решителния сблъсък, известен като Суперкласико, ще бъде оповестена "възможно най-скоро". Възможни варианти са Асунсион (Парагвай), Маями в САЩ, Катар, ОАЕ, Бразилия... Генуа също предложи услугите си, тъй като италианци са сред основателите на двата клуба.

Първата среща на стадиона на "Бока" завърши 2:2. Реваншът на арената на "Ривър Плейт" трябваше да е миналата събота, но първо бе преместен с 24 часа, а след това отложен за неопределен период. Причината е, че автобусът на "генуезците" бе изпотрошен с камъни на път към стадион "Монументал", а инцидентът причини наранявания и шок за футболисти на "Бока".

Домингес счита, че няма условия реваншът да се играе в Буенос Айрес и въобще в Аржентина, най-малкото пък на 60-хилядния стадион на "Ривър". Така от съображения за сигурност съдбата на титлата ще се реши извън пределите на страната. Има обаче вариант втори мач изобщо да няма, а "Бока Хуниорс" да спечели отличието по служебен път. Това ще стане факт, ако дисциплинарната комисия на КОНМЕБОЛ извади "Ривър" от турнира. Има вероятност това да стане факт, макар и малка.

Родолфо Д'Онофрио, собственикът на "Ривър Плейт"

За първи път в 105-годишното съперничеството между "генуезците" и "милионерите" те са на финал в най-големия турнир на Латинска Америка.

Преди днешната среща в централата на КОНМЕБОЛ в Асунсион босът на "Бока" Даниел Анхелиси и собственикът на "бяло-червените" Родолфо Д'Онофрио се прегърнаха и демонстрираха приятелски отношения, независимо от жалбата на "Хуниорс" срещу вечния съперник.

Президентът на "Бока Хуниорс" Даниел Анхелиси

Не е ясно дали на реванша ще могат да присъстват привърженици на гостите. На мачовете в Аржентина това е забранено, но сега финалът (ако се играе) ще е на чужда територия. Ясно е, че "Ривър Плейт" ще се противопостави на това. Според в. "Ла Насион" решението на КОНМЕБОЛ да изкара мача от аржентинска територия е срещу желанието на президента на страната Маурисио Макри срещата да е там.

"Няма да играем, докато не се произнесе дисциплинарната комисия, заяви Даниел Анхелиси, босът на "Бока Хуниорс". - А след като се произнесе ние ще се запознаем с решението. Ако не сме съгласни, ще се отнесем към съда - на първа и втора инстанция. Твърдо ще отидем на съд. Просто защитавам интересите на нашия клуб. Ментално не сме в състояние да играем втори финал след станалото. Не съм удовлетворен, че беше определена дата. Надявам се, че комисията ще се произнесе справедливо."