Калабрийската мафия Ндрангета е единствената престъпна организация, която присъства на всички континенти и продължава да се разраства. Това заяви днес Никола Гратери, италиански магистрат, който от десетилетия се бори срещу мафията, предаде Франс прес.

Според него Ндрангетата присъства в Западна Европа, Северна Америка, Южна Америка, Централна Америка, Африка и сега се разпростира и в Източна Европа.
Шейсетгодишният Гратери, който живее под полицейска охрана от 1989 г., сега е главен прокурор на Катанцаро, главния град на италианската област Калабрия.

Той представи днес пред журналисти в Рим своята книга, озаглавена "Тайната история на Ндрангетата", написана в сътрудничество с професор Антонио Никазо, специалист по изследвания върху мафиите и преподавател в САЩ и Канада.

"Ндрангета присъства навсякъде, където има пари и власт за управление. Тя не е нито от ляво, нито от дясно", допълни той.
 

Гратери, който е заклет еврофил и подкрепя идеята за една федерална Европа, упрекна днес ЕС, че страда от липса на "култура на сигурността".

"Докато Европа не се убеди в структурираното присъствие на Ндрангетата в нейните държави, напредъкът на борбата срещу тази мафия ще бъде труден, защото тя сега се опитва да не привлича вниманието на държавата", предупреди италианският магистрат.

"Ндрангетата прави две неща в Европа. Тя продава кокаин и с парите от този трафик, тя купува всичко, което е за продан", допълни той.

"Внимавайте, днес тя действа в кафенета, пицарии или хотели, но утре може да предприеме действия в телевизии или вестници, така че да ориентира общественото мнение", предупреди експертът.

Според Никазо пък борбата срещу мафията е още по-трудна, защото изисква използването на разузнавателни служби, за да се извършат добре операциите срещу нея, а разузнавателните служби сега са ориентирани към борбата с тероризма.

"Терористичната дейност поражда силно безпокойство у обществото, но не й мафиотската дейност", каза Никазо и призова борбата да се води и на двата фронта, пише БТА.