Атина днес е почти без обществен транспорт заради двудневна обща стачка. Синдикатите искат минимална месечна работна заплата от €751 в частния сектор и отмяна на редица мерки за финансова строгост.

Не се движат влаковете и фериботите, не вървят метрото и тролейбусите в гръцката столица, а автобусите работят от 9 ч. сутринта до 21 ч. вечерта. Протестът предизвика задръствания по артериите в столичната област Атика, съобщава в. "Катимерини".

24-часова стачка обявиха и медиите.

Атинските тролеи останаха в депата.

Всеобщата конфедерация на труда протестира срещу "водещата към задънена улиция бездушна държавна политика".

Тя се обявява против повишаване на данъците и намаляване на пенсиите, за колективни трудови договори и "жизнеспособна система за социално осигуряване".

Влаковете на метрото - също.

"Трябва окончателно да се сложи край на политиката на наказателен аскетизъм, бедност и нищета, политика, чиито резултати се оказаха трагични за обществото и икономиката", казва синдикатът в декларация.

Гърция излезе по-рано тази година от близо девет години на строги финансови ограничения, наложени от програмите за финансово оздравяване на ЕС и МВФ.

Финансовата строгост подяде обществената подкрепа за правителството на левия премиер Алексис Ципрас, който спечели последните два парламентарни избора с лозунги против мерките, наложени от кредиторите, но после ги приложи дисциплинирано.