Аржентински прокурори обсъждат да повдигнат ли обвинения срещу престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман за военни престъпления и изтезания. Това може да се случи на срещата на лидерите на 20-те водещи икономики в света Г-20 през тази седмица, която принцът е заявил, че ще посети, предаде "Гардиън".

Международната правозащитна организация "Хюман райтс уоч" (Human Rights Watch) писа до федерален прокурор в Аржентина, за да го убеди, че трябва да се позове на принцип за универсална юрисдикция от Конституцията на страната. По него Салман може да бъде съден заради масовите убийства на цивилни във военната кампания на Рияд в Йемен, както и заради покушението срещу саудитски граждани, сред които е и журналистът Джамал Кашоги.

Прокурорът трябва да се произнесе дали принципът е валиден по отношение на принца.

Според правни експерти, цитирани от вестника "Кларин", вероятността това да се случи е "много малка", тъй като убийството на Кашоги може и да не вписва в определението за "престъпление срещу правата на човека". Въпреки това в изпратеното писмо са включени много повече примери за изтезания, както и военните операции в Йемен.

"Много от тези атаки, ако са били извършени с престъпни намерения, разкриват възможни военни престъпления. Коалицията също е наложила и поддържа морска и военна блокада на Йемен, която сериозно ограничава достъпа на цивилните до храна, гориво и лекарства. Милиони от тях се изправени пред гладна смърт и болести", пише организацията.

Според говорителя на аржентинското външно министерство Хорхе Форие опитът за повдигане на обвинение и задържане на принца би завършил с неуспех.

"Мохамед бин Салман ще бъде защитен от дипломатически имунитет и той ще пристигне в качеството на официален представител на чужда държава", заяви Форие. "Освен това казусите, засягащи дипломатическия имунитет, могат да бъдат решавани единствено от Върховния съд, чието становище би могло да излезе едва след като приключи посещението на Салман. Към този момент всичко ще продължи по план. Случаят е предаден на съда и правителството няма да се меси", добави той.

Принцът ще бъде сред гостите на двудневната среща на Г-20, която ще започне в петък. Американският президент Доналд Тръмп сподели по-рано, че е подготвен да се срещне със Салман въпреки нарастващата опозиция в Конгреса срещу финансирането на военните операции на Рияд в Йемен.

Смята се, че повече от 50 000 души са били убити досега, а според международната хуманитарна организация "Спасете децата" повече от 85 000 деца са умрели от гладна смърт.