Украйна днес призова Германия да предприеме драстични мерки за сдържане на Русия, която обстрелва и задържа три украински кораба в пристанище на Кримския полуостров, предаде Ройтерс.

Служител на руската Федерална служба за сигурност води един от задържаните украински моряци към сградата на съда в Симферопол.

Украинският посланик Андрий Мелник дори призова Берлин да прати командоси в региона в интервю за германското радио. Другите мерки, които той предложи, включваха спиране на вноса на руски газ и спиране на проекта "Северен поток-2", който удвоява преките доставки на руски газ за Германия по дъното на Балтийско море. Спорната тръба позволява на Русия да заобиколи главното засега транзитно трасе през Украйна.

"Германия трябва да поеме ясен курс... и да постави (руския президент Владимир) Путин на мястото му", каза Мелник. "Всичко е заложено на карта."

"Тоягата на санкции трябва да бъде размахана бързо... Трябва да бъде наложена пълна забрана за внос на газ и нефт от Русия, "Северен поток-2" трябва да бъде замразен", добави той. "Какво можете да направите във военно отношение? Изпращането на германски командоси към брега на Крим... би могло да спре ескалацията. Ако вие сте там, руснаците ще имат по-малко възможности да действат толкова брутално... Ако не направите нищо, едва ли можете да се надявате това да спре."

Мерките по думите му трябва да прекратят "бруталното хулиганско поведение" на Путин.

Украинският президент Петро Порошенко предупреди за опасност от "тотална война". Той каза, че Русия "драстично е увеличила" военното си присъствиея по границата със страната му. Днес Порошенко подписа закона за въвеждане на военно положение в 10 украински области до 26 декември тази година.

В Брюксел заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис каза,че ще има международен отговор на задържането на украинските съдове от страна на Русия.

„Според нас това е неприемливо. Очакваме Русия да освободи съдовете и да осигури медицинска помощ на украинските военни; да осигури свободно преминаване на всички съдове в проливите“, каза той и припомни, че ЕС "не признава незаконното анексиране на Крим" от Русия.

Няколко европейски държави повдигнаха въпроса за евентуални нови санкции срещу Русия. Австрийският канцлер Себастиан Курц, чиято страна председателства ЕС, каза, че такава мярка ще зависи от допълнителна информация за положението в региона. Германската канцлерка Ангела Меркел досега се ограничи с това да призове страните към сдържаност.