Миньори и енергетици протестират в Раднево заради неясното бъдеще на енергийния комплекс "Марица-изток", в който са включени четири централи, три от които частни, и 3 рудника. Енергетиците искат държавата да намери компенсаторен механизъм за загубите от въглеродни емисии за държавната "ТЕЦ Марица-изток 2".

 
От организацията на КНСБ в "Мини Марица-изток" предупредиха, че ако затворят мините, ще затворят и тецовете. Ако това се случи, 13 000 души остават на улицата, а още 100 000, които са пряко или непряко свързани, също ще останат без работа.

Миньорите обявиха мотивите си в декларация на синдикалните организации в "Мини Марица-изток" и "ТЕЦ Марица-изток 2", изпратена до премиера, енергийния министър, ръководствата на двете дружества и кметовете в региона.

Те настояват за спешни мерки, взети на базата на анализ, които да доведат до финансова стабилност на двете дружества. Очакванията им са за нова енергийна стратегия с хоризонт 2030-2050 г.

Проблемът в работата на енергийния комплекс са квотите за въглеродни емисии, които поскъпнаха значително. След като само преди година цената им бе под 5 евро, през август т.г. въглеродните фючърси, търгувани на европейската платформа за търговия с емисии, достигнаха най-високото си ниво за последното десетилетие, преминавайки психологическата бариера от 20 евро/тон.

Закупуването на квоти, за да работят въглищните централи, които осигуряват малко над 42% от електроенергията на страната, повишава значително разходите. От няколко месеца работна група в Министерството на енергетиката обмисля мерки, за да помогне на държавните компании в енергийния комплекс.

Днес министърът на енергетиката Теменужка Петкова съобщи пред протестиращите, че 1/4 от необходимите квоти за работата на ТЕЦ "Марица-изток 2" ЕАД вече са закупени, а до 21 декември "Български енергиен холдинг“ ЕАД ще купи всички останали. Това ще даде сигурност за бъдещето на централата и на мините, които я снабдяват с въглища.

"Уверявам ви, че "Мини Марица-изток“ и ТЕЦ "Марица-изток 2“ категорично имат бъдеще, защото държавата е на мястото си и предприема необходимите мерки за тяхната работа", каза Петкова пред работниците.

Тя бе категорична, че съкращения на персонал в дружествата няма да има. "Без централите в Маришкия басейн българската електроенергетика не може да функционира нормално. Те са стратегически обекти от енергийната инфраструктура на страната и от националната ни сигурност", категорична бе Петкова.

Петкова информира присъстващите, че Министерството на околната среда и водите работи за предоставяне на безсрочна дерогация на ТЕЦ "Марица-изток 2" ЕАД.

"Това означава, че централата отговаря на съвременните екологични норми и може да продължи да работи", поясни енергийният министър.

В края на ноември изтича срокът за обществено обсъждане на новите комплексни разрешителни, с които се предоставя дерогацията.

Министър Петкова запозна участниците в протеста и с официалната позиция на страната за предстоящия форум в Катовице, свързан с климатичните промени.
Позицията, одобрена от Министерския съвет, гласи, че България категорично не подкрепя по-амбициозни цели, свързани с въглеродните емисии.