Американският президент Доналд Тръмп обяви, че може да наложи допълнителни мита от 10% и върху смартфоните iPhone и лаптопи, които се произвеждат в Китай. Малко вероятно е да отложи увеличението на митата на другите стоки от 10% на 25%, което е предвидено за 1 януари 2019 г.

"Мога да го направя 10%, и хората ще го понесат много лесно", заявява Тръмп за качване на митата на iPhone пред "Уолстрийт Джърнъл".

Ако двете държави не постигнат споразумение, обяснява американският президент, той ще обложи с мито още стоки, които в момента не подлежат на такова, за още 267 млрд. долара.

Увеличение от 10% за един iPhone би могло да означава 120-130 долара повече в крайната цена, а потребителите така или иначе се оплакват от поредното повишение на цените на смартфона.

В момента продуктите на Apple са освободени от допълнителни мита. Не всички iPhone-и се произвеждат в Китай - има фабрики в Индия, Пакистан, Чехия и други държави по света. Но повечето се сглобяват в Поднебесната империя.

Тръмп пък съветва компаниите, които искат да избегнат тарифите, да си преместят производството в САЩ. Дори и 10% допълнително мито обаче няма да направи това доходоносна идея за Apple.

Засега от компанията в Купертино не са коментирали изказването на президента.