Ако слушаме президента Доналд Тръмп, то той е създаден именно за такива моменти: противопоставяне с високи залози, тиктакащ часовник, коварен противник.

Човекът, който сам се определя като върховен майстор на сделките, тази седмица ще получи възможността сам да подложи на изпитание уменията си. Въпросът е дали той може да разсее напрежението в търговската война с Китай, която предизвиква трусове на финансовите пазари и застрашава световната икономика, както и да постигне нещо, наподобяващо на пробив.

Тръмп ще изправи пред китайски си колега Си Цзинпин на срещата на върха на Г-20 в Буенос Айрес, Аржентина, в петък и събота. Ако двамата лидери не успеят да постигнат някакъв вид примирие, конфликтът между страните им най-вероятно ще ескалира. На 1 януари митата, които Тръмп наложи върху множество китайски стоки, се очаква да се повишат от 10 до 25 %, а Китай вероятно ще отговори на удара.

Повечето анализатори се съмняват, че Тръмп и Си ще постигнат каквото и да било споразумение по същество, което трайно да уреди търговския спор. Оптимистичният възглед е, че двете страни могат да се договорят да прекратят огъня, което ще осигури време за по-конкретни преговори и ще отложи планираната ескалация на американските вносни мита. 

Всъщност обаче никой не знае. Всяка страна изглежда се е подготвила да изчаква действията на другата в конфликт, който може да продължи неопределено дълго време.

В навечерието на срещата Тръмп изрази обичайния си тщеславен оптимизъм. 

"Много добре съм подготвен. Нали знаете, не е като "Ох, леле, ще седна и ще поуча". Знам всяка статистика. Знам я по-добре от когото и да било. А инстинктът ми никога не греши", заяви той пред медии в Деня на благодарността.

Повечето търговски анализатори са скептични дали е вероятно тази седмица да бъде постигнато значително споразумение. 

"Очакванията трябва да са много ниски", предупреди Уенди Кътлър, вицепрезидент на Института "Азиатско дружество" и бивш търговски преговарящ на САЩ с Китай.

"Трябва да бъдем много трезвомислещи. Това ще бъдат трудни преговори. Въпросите, които стоят на дневен ред, не могат да бъдат разрешени бързо", посочи тя.

Търговската война избухна през есента, когато Тръмп наложи вносни мита върху китайски стоки на стойност 250 милиарда долара, а Пекин отвърна с мита върху американския износ. Оправданието за действията на САЩ, според Тръмп, бе, че Пекин отдавна използва хищнически тактики в кампанията си да измести Америка от доминиращата й позиция в технологиите. Администрацията твърди, а много експерти по търговията се съгласяват, че Пекин прониква в мрежите на американски компании, за да краде търговски тайни и да принуди американците и други чуждестранни компании да предадат важни технологии като цена за достъпа им до китайския пазар.

Пекин отхвърля тези обвинения и твърди, че санкциите на Тръмп са просто опит да попречи на амбициозен конкурент.

Освен планираната ескалация на американските мита върху китайски стоки за 200 милиарда долара (китайски внос за 50 милиарда долара вече е обхванат от по-високите ставки) назрява и друга опасност.

Тръмп заплаши да обложи с мита китайски внос за още 267 милиарда долара. Тогава всичко, което Пекин изпраща за САЩ, ще бъде с по-висок вносен налог.

Засилващите се опасения, че търговската война все по-силно ще засегне корпоративните печалби и икономиката на САЩ, са основната причина, заради която котировките на американските фондови пазари потъват. Към момента на закриването на търговията в петък индексът Стандард енд Пуърс 500 загуби близо 10 % от стойността, с която отбеляза рекорден максимум на 20 септември.

Присъединявайки се към другите анализатори, икономистите на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие миналата седмица понижиха прогнозата си за световния икономически растеж догодина до 3,5 % спрямо очакваните по-рано 3,7 %. Като основание те посочиха търговския конфликт, както и политическата несигурност. 

Някои големи американски компании, отчитайки тримесечните си резултати през октомври, предупредиха, че поемат по-високите разходи от увеличените мита на Тръмп, които бяха наложени не само на китайски стоки, но и на вносна стомана и други продукти от други страни.

"Нуждаем се от известна сигурност", заяви Крейг Алън, президент на Американо-китайския бизнес съвет и бивш американски дипломат. "САЩ и Китай не могат да започнат търговска война и да не засегнат световните пазари . . . трябва да изгладим различията си", допълни той.

Въпреки това, докато Тръмп и Си се готвят за срещата, средата трудно може да се нарече окуражаваща. Враждебността между двете страни разстрои срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) в Папуа-Нова Гвинея по-рано този месец. Членуващите в АТИС 21 страни, разкъсани от разногласията между Пекин и Вашингтон, не успяха да договорят декларация за световната търговия за първи път от близо три десетилетия. Вицепрезидентът Майк Пенс и Си си отправиха взаимни критики в изказванията си.

След това, миналата седмица постоянният търговски представител на САЩ Робърт Лайтхайзър публикува доклад, в който бе заявено, че китайските опити за кражба на американска интелектуална собственост "са засилили честотата и сложността си" тази година въпреки американските санкции.

"Китай по същество не е променил действията, политиката и практиките си, свързани с трансфера на технологии, интелектуалната собственост и иновациите. Всъщност изглежда, че е предприел по-нататъшни необосновани действия през последните месеци", заключава докладът.

Тонът на документа намеква, че САЩ ще отстояват твърда линия при преговорите тази седмица. Междувременно "мащабът на несигурността е безпрецедентен и много обезпокоителен за пазарите", казва Алън от Американо-китайския бизнес съвет.

Перспективата се замъглява от смесените сигнали, идващи от самата администрация на Тръмп. Белият дом изглежда е разделен между "ястребите" като Питър Наваро, търговския съветник на Тръмп, и "гълъбите" - привърженици на свободната търговия като водещия икономически съветник на Белия дом Лари Къдлоу. 

На 9 ноември Наваро произнесе войнствена реч, навеждаща на мисълта, че на Тръмп не му пука какво мисли Уолстрийт за конфронтационната му политика спрямо Китай.

Четири дни по-късно Къдлоу излезе по CNBC и опроверга коментарите на Наваро като "напълно безпочвени".

"Думите му не са оторизирани от никого. Всъщност мисля, че той направи на президента много лоша услуга", коментира Къдлоу.

Независимо кой подход ще възприеме Тръмп в Буенос Айрес, той и Си Цзинпин не са длъжни да разрешат различията си точно тази седмица. Примирие, което да спре по-нататъшна ескалация на американските мита, не би било безпрецедентен случай. Администрацията във Вашингтон и Европейският съюз например през лятото постигнаха примирие, което спря митата, с които Вашингтон заплашваше вноса на европейски автомобили.

"Личното ми предположение (и си залагам главата за това) е, че ще бъде договорено някакво примирие", посочва Матю Гудман, високопоставен съветник за азиатските икономики в Центъра за стратегически и международни изследвания.

Гудмaн отбелязва, че Тръмп изглежда е разтревожен от силното понижаване на цените на акциите, а Си се сблъсква със забавящия се темп на китайската икономика. Едно примирие би донесло поне временно успокояване на обстановката.

"Никой не очаква да стигнат до твърдо споразумение", заявява Куинси Кросби, главен маркетингов стратег в Prudential Financial.

"Това, което пазарът иска, това, от което пазарът се нуждае, е усещане, че те преговарят и преговорите ще продължат", допълва експертът.

Асошиейтед прес/БТА.