Никита Михалков изненадващо сподели публично, че от всички филми и сериали, които е гледал през тази година, най-силно впечатление му направил руският тв сериал „Домашен арест“. Известният режисьор, актьор, сценарист, продуцент и ръководител (на Съюза на руските кинодейци) даде тази оценка в дълъг (час и половина) разговор с известния видеоблогър Юрий Дуд, публикуван в канала му в YouTube.

Журналистът прекара режисьора по целия конспект от „неприятни“ въпроси – от онзи случай, в който Михалков рита в главата човек, държан от двама охранители, през многобройните автомобилни нарушения и ползването на кола със специален режим, обвиненията в хомофобия и слуховете, че е гей, омразата към Елцин, приятелството с Путин, липсата на интерес към последните му три филма от публиката… Предлагаме ви няколко откъса.

За най-добрия филм на годината, сериала „Домашен арест”

„Това е съвременен Гогол. Аз дори позвъних на Семьон (Слепаков, автор и сценарист на проекта), за да го поздравя. Като цяло всичко е направено много талантливо, много забавно и главно — ако тази история беше разказана от някой друг режисьор, можеше да се получи някаква ужасия. А сериалът е направен с любов към всички хора“, обяснява Михалков.

В „Домашен арест“ се разказва за кмета на неголям град, заловен с подкуп и поставен под домашен арест в комуналната квартира, където по документи се води, че живее.

Филмът очевидно е критичен към определени недъзи на реалността в Русия и засега може да бъде гледан само по платен частен канал, но Михалков не вижда никакъв проблем да бъде излъчен и по обществената телевизия:

„Показаното във филма не може да притесни руския човек. Той е преживял такива неща, че нищо, което могат да му покажат по телевизията, не може да го уплаши.“

За забраната за показване в Русия на британската комедия „Смъртта на Сталин“

„Подкрепих забраната, защото този филм е едно говно. Сигурен съм, че нито една голяма държава не може да съществува, ако в нея няма нещо, с което никой не бива да издевателства. Във Франция например никой не може да си позволи да се надсмива над Френската революция“, убеден е Михалков.

След няколко допълнителни въпроса Михалков уточни, че е против цензурата и нищо не е забранил, просто е изказал личната си гледна точка, която е основана не на идеология, а на художествените качества на филма – „говно“ – и личния му вкус.

За провала на „Изпепелени от слънцето 2“

На въпрос на Дуд дали Михалков някога е снимал „филм говно“, отговорът му бе:

„Възможно е и да съм снимал – но не мисля, че съм. Аз харесвам филмите си. Но ако някой не ги харесва, няма да споря с него.“

И веднага след тези думи започна разгорещен спор в защита на филма си „Изпепелени от слънцето 2“ (2010), определен масово като провал (и в Русия, и по света), особено в сравнение с първия филм от 1994 г. (При бюджет 45 млн. долара приходите са 1,5 млн. долара.) Михалков обяви филма си за „велик“ и „гениален“, но останал неразбран, защото се е появил „осем години преди да му дойде времето“:

„Това е филм, който има съвсем различен смисъл от този, който търсят в него. Той няма никакво отношение към реалната война, въпреки че всичко е документално точно. Това е притча, приказка.“

За провала Михалков обвини журито в Кан, президента на гилдията на руските кинокритици и, разбира се, „Гардиън“, „Ню Йорк таймс“, които се били нахвърлили върху филма му с обвинения в сталинизъм.

Михалков обяснява неуспеха на „Изпепелени от слънцето 2“ в Русия с „издевателствата“ и обвиненията срещу филма му от страна на либералното интернет общество, започнали седем месеца преди да бъде завършен – при излизането на трейлъра.

За хомофобията и слуховете, че е гей

На въпрос относно слуховете за неговата нетрадиционна сексуална ориентация Михалков отговаря, че това му е много „изгодно“, тъй като можел да го използва в своя полза в различни ситуации. Например, когато го подозират във връзка с омъжена жена, било изгодно хората да смятат, че е гей.

„Така ми е много изгодно. Абсолютно нямам нищо против. Дори няма да прасна никой в муцуната“, казва той, но подчертава, че не е гей.

Михалков добавя, че никога не е изпитвал сексуално влечение към мъже, а и „не обичам хомосексуалистите. За мен това е противоестествено. Защо трябва да ги обичам?“, отбелязва режисьорът.

За омразата към него

На въпроса дали разбира защо толкова много хора не го обичат, Михалков бе категоричен:

„Не ме обичат хора, които не ме познават.“

"Площад Славейков"