Президентът на САЩ Доналд Тръмп не изключи възможността да помилва бившия ръководител на предизборния си щаб Пол Манафорт, който е на мушката специалния прокурор Робърт Мълър, ръководещ деликатното разследване за евентуална намеса на Русия в президентските избори през 2016 г., предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Това никога не е било обсъждано, но аз не съм изключил (този вариант), защо да го правя?", каза Тръмп в интервю за в. "Ню Йорк пост", което даде в Овалния кабинет на Белия дом.

Президентът на САЩ похвали "куража" на бившия ръководител на предизборния му щаб, който според него е един от малцината, устояли на натиска на специалния прокурор. 

В рамките на разследването Мълър установи, че Манафорт е извършил незаконни плащания преди 2016 г. Бившият ръководител на предизборния щаб на Тръмп дълго време отказваше да сътрудничи на специалния прокурор, но в крайна сметка се съгласи през септември на споразумение, в което признава вината си. Тогава Манафорт прие да сътрудничи изцяло на разследването в замяна на по-лека присъда, припомня Франс прес.

Президентът на САЩ междувременно казал на специалния прокурор в писмен отговор, че не е знаел предварително за среща през юни 2016 г. в Тръмп тауър между представители на своя предизборен щаб и руснаци, предаде Ройтерс, като се позова на адвоката на Тръмп Руди Джулиани.

По-рано най-големият син на американския президент, Доналд Тръмп-младши, призна, че се е съгласил на срещата, след като му била обещана информация, която да навреди на съперницата на баща му на изборите преди две години, демократката Хилари Клинтън. Зетят на Тръмп Джаред Къшнър и Пол Манафорт също присъствали на срещата на 9 юни 2016 г., припомня Ройтерс.

Говорител на Мълър отказа коментар по въпроса.

Според американски разузнавателни агенции Русия се е намесила в президентските избори с цел да помогне на Тръмп да победи Клинтън. Русия отрича каквото и да било вмешателство.