Европейската комисия обяви днес началото на нова надпревара в рамките на инициативата DiscoverEU („Открий ЕС“).

От днес в 12 часа централноевропейско време (13 ч българско) до същия час на 11 декември  хора на възраст 18 години могат да кандидатстват за карта за пътуване, с която да опознаят Европа през лятото на 2019 г.

Кой може да кандидатства

Кандидатите трябва да са граждани на страни от ЕС, родени между 1 януари и 31 декември 2000 г.

Желаещите могат да кандидатстват на Европейския младежки портал, където ще трябва да се регистрират и да споделят своите планове за пътуване. Те ще бъдат подбрани въз основа на викторина от 5 въпроса с избор между няколко отговора, свързани с европейската култура и многообразие, инициативите на ЕС за младежта, предстоящите избори за Европейски парламент и допълнителен въпрос по тема, свързана с втория кръг.

Победителите могат да пътуват между 15 април и 31 октомври 2019 г. в продължение на от един до 30 дни.

В рамките на този кръг Еврокомисията призовава да кандидатстват особено младежите, които имат специални нужди или са изправени пред социални предизвикателства. Тя ще предостави информация и съвети за лицата със специални потребности и ще покрие разходите за специална помощ – например за придружител или куче водач за участници с увредено зрение.

Победителите в конкурса могат да пътуват самостоятелно или в група от максимум 5 души. Като общо правило те ще пътуват с влак. За да може обаче да се гарантира широк достъп из целия континент, участниците могат да използват алтернативни видове транспорт като автобуси, фериботи или по изключение самолети, когато е необходимо.

За всяка държава от ЕС са заделени определен брой карти за пътуване въз основа на дела на нейното население от общото население на Съюза. Общият брой на картите е 12 000.