"Байер" (Леверкузен) и "Лудогорец" завършиха 1:1 в предпоследния си мач от група А на Лига Европа. Българският тим поведе чрез Марселиньо в 69-ата минута, а Вайзер в 85-ата изравни след лоша намеса на вратаря Ренан.

"Орлите" изпуснаха победата, но можеха и да загубят, тъй като "аспирините" изтърваха пълен обрат в самия край, а и първи в двубоя създадоха положения за гол. Резултатът е справедлив, мачът беше равностоен, което е комплимент за "Лудогорец".

И преди днешния мач бе ясно, че "Лудогорец" играе "само" за престиж и за постъпления от УЕФА за точки, тъй като няма шансове за едно от първите две места. Тимът от Разград направи добър мач на германска земя. Като изключим първите минути срещу "Байер" у дома (2:0, 2:3) по-рано през есента, това е най-силната изява за състава в Европа през сезона.

В другия мач от групата АЕК (Ларнака) изненада с победа на терена на "Цюрих" - 2:1. Така кипърците са трети с 5 точки, а "Лудогорец" остана последен с 3 т. След неочаквания подарък "Байер" поведе еднолично с 10 т., втори е "Цюрих" с 9 т. И двата тима ще играят напролет в елиминациите.

На 13 декември приключва груповата фаза. Българският шампион приема "Цюрих" от 22 часа, а германците гостуват в Кипър.

Треньорът Антони Здравков имаше кадрови проблеми тази вечер заради наказанието на Натанаел и контузиите на Джоди Лукоки и Густаво Кампаняро. Антон Недялков, Марселиньо и Клаудиу Кешеру пък бяха оставени извън титулярния състав, така "Лудогорец" започна с нестандартен състав, в който личаха Георги Терзиев и Рафаел Форстър в защита, Жоао Пауло и Якуб Шверчок в нападение.

Първото полувреме премина при позиционна и предпазлива игра. Чисти голови ситуации нямаше, само по няколко центрирания и удари отдалеч.

След почивката "Байер" тръгна по-смело напред. Шрек изтърва от добра позиция, а Вендел затрудни Ренан с бомбен шут. Постепенно "Лудогорец" изравни играта - както и в първата част. След около час игра на терена се появи Марселиньо и това веднага се отрази.

В 68-ата минута бразилецът изведе очи в очи с вратаря Шверчок, но полякът не успя да реализира. Секунди по-късно гостите направиха нова добра комбинация и този път Шверчок върна жеста на Марселиньо, който майсторски матира стража на домакините.

"Байер" видимо изпадна в шок, почти моментално възможност се откри и пред Вандерсон, но той стреля неточно. В края бившият отбор на Димитър Бербатов натисна. В 80-ата мин се стигна до разбъркване пред вратата на "Лудогорец". 

Само пет минути по-късно футболист на "Байер" изпълни пряк свободен удар, Ренан изби неубедително и от малък ъгъл Вайзер изпрати куршум в мрежата - 1:1.

До края на срещата германският тим още два пъти създаде напрежение пред Ренан, но нов гол не падна.