Самолетът, с който германският канцлер Ангела Меркел потегли за срещата на върха на Г-20 в Буенос Айрес, се наложи снощи да кацне в Кьолн заради техническа неизправност. Това съобщи ДПА, като се позова на свой репортер на борда.

Властите разследват дали няма криминална причина за аварията.

Самолетът "Конрад Аденауер", използван от правителството за официални пътувания, излетя от Берлин, но над територията на Холандия направи обратен завой и кацна в Кьолн, където Меркел ще се качи на друга летателна машина.

Няма данни каква е техническата неизправност.

Германският канцлер Ангела Меркел и финансовият министър Олаф Шолц ще отпътуват за срещата на Г-20 в Аржентина днес, предаде Ройтерс. Германски правителствен самолет ще откара двамата държавници в Мадрид. Там те ще се качат на пътнически полет до Буенос Айрес, казаха източници от делегацията им. 

Това означава, че вероятно Меркел и Шолц ще изпуснат откриването на двудневната среща на върха на групата на 20-те най-големи икономики в света, пише БТА.

Германските власти разследват дали няма криминална причина за аварията на правителствения самолет, с който канцлерът Ангела Меркел излетя вчера за срещата на върха на Г-20 в Буенос Айрес, съобщи днес в. "Райнише пост", цитиран от Ройтерс и ТАСС. 
Един час след като излетя от Берлин и се намираше над Холандия, правителственият Еърбъс А-340 "Конрад Аденауер" направи обратен завой и кацна в Кьолн поради технически проблем. Меркел нарече инцидента "сериозна повреда".

Ангела Меркел.

 
"Райнише пост" подчертава, че подобна неизправност е безпрецедентна. Въпреки че самолетът се намирал недалеч от Амстердам, той трябвало да се върне до Кьолн, защото поради възникналия проблем пистата за приземяване на летището в Амстердам можело да се окаже недостатъчно дълга. Освен това имало опасения, че механизмът за спускане на колесника на правителствения самолет може да на сработи. 
Сп. "Шпигел" съобщи, че цялата комуникационна система на самолета била излязла от строя, което довело до сериозна извънредна ситуация. Екипажът бил принуден да използва бордния сателитен телефон, за да планира приземяването. 
Предвидените за днес срещи на Меркел с американския президент Доналд Тръмп и китайския президент Си Цзинпин бяха анулирани, съобщи БТА.