Съоснователят и басист на Accept Петер Балтес обяви, че напуска групата. Това чудо става след... 42 години свирене с метълите, които изживяват истинска (поне!) втора младост.

"До всички фенове на Accept: Бих искал тук да обявя оттеглянето си като басист на Аccept”, казва той в изявлението си. “С групата съм от самото й начало. Много от вас – също. Искам да благодаря на всички ви за великите години, които сме споделили заедно.”

Решението си бас-китаристът обяви на 27 ноември, а според някои анализатори корените на групата са в годините далеч преди 1980-а.

"Прекарахме четири десетилетия заедно и минахме през добро и лошо, върхове и спадове, и помня много невероятни моменти, които сме споделили на сцената. Помежду ни имаше сляпо доверие и негласно разбирателство, което е толкова рядко в този бизнес!”, коментира основателят и китарист на Accept, Волф Хофман. “Винаги ще пазя спомените за безгрижните ранни години, за безбройните часове, прекарани в писане на песни, щуреене заедно или просто обикаляне на градовете, в които сме били на турне – добрите стари времена!”

И добавя:

"Особено в последните 10 години, след като отново съживихме Accept с такъв успех и толкова се забавлявахме, си мислех, че това ще продължи до смъртта ни. Явно съм грешал и не ни е било писано. Да видя Рeter да си тръгва ме натъжава безкрайно, но нямам какво друго да направя, освен да му пожелая всичко най-добро. И да се надявам, че това е било правилното решение за него, и че ще намери каквото и да е онова, което търси… но моят музикален брат ще ми липсва! Едно обаче е сигурно – Аccept ще продължи с пълна пара напред!”

Групата добави в отделно изявление:

"Всички сме съкрушени! Peter имаше нужда от промяна в живота си и му желаем най-доброто. Той винаги ще бъде част от семейството на Accept.”

Волф Хофман така остава единственият оригинален "чарк" от германската метъл машина от Солинген.

Хубаво е, че кариерата на Accept, пък и на самия Волф - както е видно по-горе - върви отлично в края дори на второто десетилетие на  XXI век. Последният албум от 2017 г. The Rise of Chaos пожъна отлични отзиви от критиката.

 

Същото обаче може да се каже и за популярността на бившия фронтмен Удо Диркшнайдер.

Ето и едно соло "за разкош", с което да запомним Балтес: