Президентите Доналд Тръмп и Владимир Путин дори не се ръкуваха на форума на Г-20 в Буенос Айрес, предадоха световните агенции.

Съветникът на руския лидер Юрий Ушаков каза, че двамата се били поздравили, но не уточни как е станало това и къде.

Форматът на церемонията за официалната снимка на държавните и правителствените лидери, а също и поканените на форума в Буенос Айрес ръководители на международни организации, не е позволил на Путин и Тръмп да си разменят по някоя дума или дори да си стиснат ръцете, предава TACC. Лидерите са се отправили към специално подготвен подиум и са заели местата си. Тъй като на снимката Тръмп и Путин са били на различни страни, двамата дори не са се ръкували.

"Семейната" снимка на участниците в Г-20.

След приключването на фотосесията всички участници в срещата са влезли бързо в залата за срещи и не са имали време да говорят по пътя към нея. На церемонията за официалните снимки Тръмп е имал възможност да говори накратко с френския президент Еманюел Макрон и с японския премиер Шиндзо Абе, а в заседателната зала е говорил с британския премиер Тереза Мей. 

В заседателната зала президентите на Руската федерация и САЩ са седнали на кръгла маса през няколко стола един от друг. Тръмп е заел мястото си до министър-председателя на Великобритания и е разговарял с нея известно време. Путин е поздравил „топло“ седящия до него, престолонаследник на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман.

Принц Салман и Путин.

Докато другите гости са сядали, те са продължили да водят оживен разговор. 

Путин и Макрон обсъдиха ситуацията в Украйна и в Сирия в разговор „на четири очи“, съобщава ТАСС. Френският лидер специално е изтъкнал промените, настъпили в Сирия след „полезната среща в Истанбул“, като не пропуснал да спомене, че „естествено има какво още да обсъждаме и за какво заедно да поработим“ . За Украйна френският президент е отбелязал, че желае да разговаря с Путин за изпълнение на Минските споразумения, особено като се вземат под внимание последните събития в тази страна, пише "Фокус". Той е казал, че е заинтересован от диалог с Москва за киберсигурността и за общото равнище на архитектурата на сигурност в Европа.

Макрон и Путин преди срещата.

Руският държавен глава е бил доволен, че двамата могат да говорят насаме, припомнил участието си в честванията, които Париж организира на 11 ноември по повод 100 години от края на Първата световна война и предложил да насочат разговора към двустранните отношения между Франция и Русия, като специално подчертал, че „през миналата година стокооборотът е нараснал с 16,5 процента, а и в 2018-та той отбелязва същото темпо ".

Стабилността на Саудитска Арабия е крайъгълен камък за благоденствието и напредъка в Залива и Китай твърдо подкрепя Рияд в стремежа му към икономическа диверсификация и социална реформа, каза китайският президент Си Цзинпин на среща със саудитския принц престолонаследник Мохамед бин Салман, предаде Ройтерс.
На среща между двамата лидери Си заяви, че Китай винаги е придавал голямо значение на отношенията си със Саудитска Арабия, съобщи китайската държавна агенция Синхуа.
По-рано саудитската държавна агенция СПА съобщи, че Бин Салман и Си са обсъдили двустранното партньорство и хармонизирането на саудитската "Визия 2030" с китайската инициатива "Един пояс, един път", както и саудитските енергийни доставки за Китай и взаимните инвестиции.
Саудитска Арабия е най-големият световен износител на петрол, но през последните две години бе задмината от Русия по обем на доставките на суров петрол за Китай, който е най-големият световен купувач на петрол.
Китай е в добри отношения и с регионалния съперник на Саудитска Арабия Иран и балансира контактите си с Рияд и Техеран, отбелязва Ройтерс.

Бин Салман днес беше сравнително добре приет от редица световни лидери, присъстващи на срещата на високо равнище на Г-20 в Аржентина, въпреки убийството на журналиста дисидент Джамал Кашоги, предаде ДПА.
Бин Салман и Путин се ръкуваха сърдечно и се смееха пред камерите преди началото на първата сесия от форума.
От кабинета на Тръмп потвърдиха, че той "си е разменил шеги" с престолонаследника, макар високопоставен американски служител да подчерта, че това не е било нищо повече от жест, засвидетелстван на всички лидери, присъстващи на срещата.
Тръмп отрече да е беседвал със саудитския принц, но не изключи да говори с него в бъдеще.

"Изгонете Тръмп" пише на плакат на протестиращи срещу срещата на Г-20 в Буенос Айрес.

Пред камерите американският президент и саудитският престолонаследник не си обръщаха внимание. Няколко други лидери в същото помещение маневрираха и успяха да избегнат пряк контакт с принца.

Мей каза, че ще се срещне с Бин Салман, а Макрон имаше кратък разговор с него в кулоарите.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че страните от ЕС, участващи във форума, са единодушни, че "международно измерение" на продължаващото разследване на убийството на Кашоги може да увеличи надеждността на саудитското следствие".

Германската канцлерка Ангела Меркел пристигна в Буенос Айрес за срещата на върха на Г-20 с около 12 часа закъснение заради повреда в обичайния й правителствен самолет, предаде ДПА. Меркел пристигна с редовен полет на "Ибериа еърлайнс" от Мадрид.
Канцлерката ще се срещне тази сутрин с Путин по график, но срещата й с Тръмп е отложена за 13.30 ч. местно време днес (18.30 ч. българско време).
Германската делегация включва вицеканцлера и финансов министър Олаф Шолц.

Говорител на германските ВВС увери, че повредата на самолета на Меркел не се дължи на саботаж, а е техническа повреда на компонент в електроразпределителна кутия, която е блокирала големи части в електронната операционна система за полет, пише БТА.