Най-малко 65 души, включително 11 полицаи, са ранени при бурните протести в Париж. Арестувани са над 140 души, съобщи френската полиция, цитирана от БТА.
Някои от протестиращите палиха автомобили и кофи за боклук в центъра на столицата, след като в резултат на ожесточени сблъсъци силите на реда ги изтласкаха от района на Триумфалната арка.
 

Президентът Еманюел Макрон осъди насилието, съпътстващо протестите, предаде Франс прес.

"Никоя кауза не оправдава силите на реда да бъдат атакувани, магазини да бъдат разграбвани, минувачи и журналисти да бъдат заплашвани, Триумфалната арка да бъде омърсена", каза Макрон след края на срещата на върха на Г-20 в Буенос Айрес.
"Никога няма да приема насилието", защото то няма "нищо общо с изразяването на един легитимен гняв", даде да се разбере френският президент. Той обвини "виновниците за тези насилия", че "не искат промяна, не искат никакво подобрение".
"Те искат хаос: предават каузите, на които претендират, че служат, и които манипулират", подчерта Макрон.

Той обеща, че отговорните за насилието ще бъдат идентифицирани и изправени пред правосъдието. 

Френският президент съобщи, че е свикал за понеделник сутринта, след като се завърне в Париж, среща с министри и компетентните служби, посветена на протестите на движението на т. нар. "жълти жилетки". 

Министърът на вътрешните работи Кристоф Кастанер съобщи в Туитър, че част от протестиращите са преминали всички необходими процедури за сигурност, за да влязат в отцепената част от булевард Шан-з-елизе, докато "1500 нарушители на реда, намиращи се извън периметъра, са дошли, за да се бият". 

 

"Сцените, на които присъствахме тази сутрин са нетърпими. Показаната и приета воля да се нападат нашите сили за сигурност и символите на нашата страна са обида за Републиката", написа Кастанер.

Най-малко 19 метростанции в центъра на Париж бяха затворени днес на фона на ескалацията на протестите, предаде Ройтерс, като се позова на телевизия Бе Еф Ем.

Демонстрантите подпалиха сграда близо до Триумфалната арка, съобщи очевидец. 
Автомат пък е бил откраднат от полицейски автомобил, казаха полицейски източници.
Много магазини в центъра на Париж, сред които "Галери Лафайет" и "Прентан", затвориха заради размириците.

Междувременно няколкостотин души протестираха в Париж днес срещу поскъпването на университетските такси за студенти от държави извън Европа, предаде Франс прес.
Според демонстрантите това е дискриминация, която ще лиши от достъп до образование онези чуждестранни студенти, които имат най-малки възможности.


От над две седмици участници в протестното движение на "жълтите жилетки" блокират пътища във Франция, протестирайки срещу планираното увеличаване на еко данъка за горивата, припомня Ройтерс. 
Преди седмица демонстрантите, които нямат лидер и до голяма степен се самоорганизират в интернет, за първи път се събраха в Париж, превръщайки Шан-з-елизе във военна зона.

Холандската полиция затвори комплекса на парламента в град Хага, след като там в се събраха около 100 "жълти жилетки", за да протестират срещу правителствената политика. По-късно част от демонстрантите се разпръснаха, а останалите бяха съпроводени от полицаи на коне и с автомобили извън района на парламента.
Холандски медии съобщиха за двама задържани от полицията в Хага и за протестен водач, задържан в южния град Маастрихт. Засега хагската полиция не е потвърдила информацията.