Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че има "невероятни отношения" с китайския си колега Си Цзинпин, преди началото на срещата им в кулоарите на форума на Г-20 в Аржентина, предаде Ройтерс.

"Нашите отношения са много специални. Смятам, че отношенията, които имам с президента Си, ще бъдат основната причина, поради която ние вероятно ще постигнем нещо добро за Китай и за Съединените щати, така че ние много ги ценим", каза Тръмп, визирайки търговията.

Президентският самолет "Еър Форс 1" ще бъде изпратен в Хюстън, за да откара до Вашингтон ковчега на президента Джордж Буш-старши, който почина днес, добави Тръмп преди началото на разговорите си със Си Цзинпин.

Двамата ще се срещнат на работна вечеря в хотел, след официалното закриване на срещата на върха на Г-20, предаде ДПА.

Си Цзинпин.

Сътрудничеството е най-добрият избор за Китай и Съединените щати, заяви китайският президент Си Цзинпин пред американския си колега Доналд Тръмп преди началото на двустранната им среща в кулоарите на форума на Г-20 в Буенос Айрес, съобщи агенция Синхуа.
Си Цзинпин добави, че би искал да обмени с Тръмп мнения по въпроси от общ интерес и заедно да набележат насоките на китайско-американските отношения през следващия етап.
Китай и Съединените щати, като две големи страни с голямо влияние, носят огромна отговорност за световния мир и просперитет, добави председателят на КНР. 

Доналд Тръмп.

Срещата между президентите на САЩ и Китай Доналд Тръмп и Си Цзинпин премина "много добре", заяви съветникът по икономическите въпроси в Белия дом Лари Къдлоу, цитиран от световните агенции. 
Работната вечеря на двамата лидери се състоя в хотел в аржентинската столица след края на срещата на върха на Г-20 и продължи близо два часа и половина. Никоя от страните не разпространи изявление за резултатите от разговорите, посветени главно на търговски въпроси. Веднага след срещата Тръмп се отправи към летището, за да отпътува за Вашингтон. 
Китайската централна телевизия съобщи, че по време на срещата Тръмп се съгласил да не въвежда от 1 януари 2019 г. нови мита върху стоки от Китай, предаде БТА. 

Китай заяви, че е сключила сделка, за да избегне допълнителни тарифи със САЩ, като приветства срещата на високо равнище с президента Доналд Тръмп, съобщава AFP. Тръмп и китайският му колега Си Цзинпин „постигнаха споразумение за спиране на налагането на допълнителни тарифи“, заяви министърът на външните работи Ван И след вечерята на лидерите в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Буенос Айрес.

„Основното споразумение ефективно предотврати по-нататъшното разрастване на икономическите търкания между двете страни и отвори ново пространство за печелившо сътрудничество“, обяви Ван И, цитиран от "Фокус".