Френският премиер Едуар Филип отмени визитата си в Полша заради вчерашните протести в Париж, белязани от ожесточени сблъсъци между демонстранти - т.нар. "жълти жилетки" и полицията, предаде Ройтерс.

Едуар Филип трябваше да участва в откриващата се днес в Катовице Конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН за промените в климата (COP24). Вместо него ще участва министърът на екологичния и солидарен преход Франсоа дьо Рюжи.

По последни данни на френските власти близо 300 души са били арестувани в Париж, съобщи Франс прес. Най-малко 110 души, сред които 17 полицаи, са ранени при сблъсъците. Сградата на префектурата в департамента Горна Лоара в Южна Франция беше опожарена, след като участници в протеста на "жълтите жилетки" хвърлиха по нея бутилки със запалителна течност, съобщи радио "Франс енфо".

 

Френската полиция е успяла да идентифицира около 3000 вандали, участвали в погромите и стълкновенията със силите на реда вчера, съобщи по телевизия Бе Еф Ем министърът на вътрешните работи Кристоф Кастанер. Той уточни, че сред идентифицираните има крайнодесни и крайнолеви, но също голям брой хора, дошли в Париж само и само да вършат погроми.

Френският президент Еманюел Макрон осъди насилието, съпътстващо протестите в столицата Париж срещу поскъпването на живота.

"Никоя кауза не оправдава силите на реда да бъдат атакувани, магазини да бъдат разграбвани, минувачи и журналисти да бъдат заплашвани, Триумфалната арка да бъде омърсена", каза Макрон след края на срещата на върха на Г-20 в Буенос Айрес.

След погромите в Париж гледката е потресаваща - десетки изпепелени автомобили, разбити и ограбени магазини.

Триумфалната арка осъмна с надписи против президента Макрон, вътрешността ѝ също носи следи размириците, в които прерасна протестът на "жълтите жилетки".

Един от ранените е в критично състояние, друг е останал без ръка. В Марсилия анархистите са изгорили коледната елха, размирици е имало в Тур, Авиньон, Страсбург и други градове, предаде БНР

Виновните "ще бъдат разпознати и наказани", обеща Макрон, който насрочи извънредно заседание веднага след връщането си от Буенос Айрес.

 
Франция обмисля различни варианти за противодействие на уличните безредици, включително въвеждане на извънредно положение, съобщи говорител на френското правителство по френското радио Europe1. Според радиостанцията няколко полицейски проофсъюзи са призовали правителството да въведе извънредно положение, за да предотврати повторното насилие следващата събота.
 
Протестите във Франция избухнаха от 17 ноември -  и в знак на протест срещу повишаването на цените на горивата заради по-високи екостандарти участниците носят жълти светлоотразителни шофьорски жилетки. Последните две демонстрации в събота се превърнаха в масови погроми.