Опасно мръсният въздух в София заради високите нива на фини прахови частици предизвика подписка и заявки за протести в столицата. От няколко дни сензорите на airtube.info, показват опасни зони в София и Пловдив. Още на 1 декември Столичната община излезе с препоръки към гражданите за използват градски транспорт, а тези, които се отопляват на твърдо гориво, да преминат на алтернативно. 

"Днес очакваме превишаване на нивата на фини прахови частици два пъти над нормата", написа в официалната си страница във "Фейсбук" столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Всички буферни паркинги на метрото днес ще работят напълно безплатно за всеки, който остави колата си и използва градския транспорт, до изчерпване на капацитета им. Аз лично ще използвам градския транспорт, за да отида на работа и призовавам всички, които могат, да оставят личните си автомобили в днешния ден. От днес КАТ-Пътна полиция ще спира за проверка автомобили, които видимо замърсяват въздуха.

Пиковите стойности през студените зимни дни се дължат основно на отоплението на нискокачествени въглища, сурови дърва и отпадъчни материал. В последните седмици екипи на Столичен инспекторат и полицейските управления направиха 140 проверки в кварталите, с най-много сигнали, това са „Красна поляна“, „Овча купел“, „Подуяне“, „Кремиковци“. Продължавам да настоявам парламента на криминализира нерегламентираното изгаряне на отпадъци, защото административните санкции, които ние налагаме нямат нужния ефект. Днес проверките на екипите на общината, полицията и РИОСВ ще продължат", се казва в позицията й.

 

 

Под мотото "Отоплението с боклуци убива децата ни" граждани излизат на протест пред Министерството на околната средата и водите на 11 декември. Събитието се организира в групата "Подкрепа за Красна поляна" във "Фейсбук".

"Столичната община продължава да предприема отчаяни и неработещи мерки за справяне с проблема с горенето на битови отпадъци!
Но ние нямаме времето да чакаме да експериментират с живота и здравето ни!"
, пишат организаторите. 

Според софийското кметство по-високите нива на фини прахови частици се дължат на липсата на вятър, на мъглите, използването на твърди горива в отоплението и на температурната инверсия от климатичните условия. На няколко пъти служители на столичната администрация се хвалеха с акции срещу изгарянето на гуми и стари дрехи за отопление.

В интернет тръгна и подписка, в която се настоява Столичната община да предприеме незабавни мерки срещу опасно високите нива на замърсяване. "Въздухът в София е най-замърсеният в целия Европейски съюз и е съизмерим с този в най-замърсените градове в света", се казва в петицията.

"Средното ниво на фини прахови частици в София надхвърля 4 пъти нормата, а на места то е 12 пъти над нормата! Столичната община трябва незабавно да се ангажира с бързи и съществени мерки за подобряване на качеството на въздуха. Да се сформират екипи, които да налагат незабавни глоби за изгаряне на гуми, пластмаси и други подобни. Полицията да се включи в акции за спиране на замърсяващи автомобили, измерване на нивото на вредни газове от тях и при установяване на нарушения да се налагат глоби и да се спират автомобилите от движение. Да започнат проверки по строителни обекти и да се налагат глоби за напускане на обектите от камиони с кални гуми. При необходимост да се инициират законодателни промени, които да подкрепят горните предложения.", пише още там.

През септември столичният кмет Йорданка Фандъкова обяви, че въздухът в София става все по-чист. По думите й общината има програма от 100 мерки за подобряване на околната среда в столицата, включително чрез подмяна на традиционните горива в битовия сектор с по-екологични - например пелети.

От 2009-та до 2016-та София има подобрение по всички показатели, а по показателя азотни оксиди София има най-добри показатели, които са в нормите. По отношение на фините прахови частици, по броя дни 106 дни с превишения през 2009-та, през 2016-та те са 71, така че усилията ни са видими, каза преди два месеца кметицата. 

Според официалните данни, които се отчитат на европейско ниво, тази сутрин - 3 декември - няколко български града са водещи в класацията по мръсен въздух. Нивата на замърсяване в София, Перник, Пловдив, Горна Оряховица, Русе и Шумен са опасни за здравето, показват данните на "Air Quality Index" на Европейската комисия. Показателите са 2-3 пъти над нормите.