Първите 250 електронни гривни за проследяване вече са собственост на Министерството на правосъдието. Те са два типа: 200 броя с устройство "майка", които най-общо ще се прилагат в затворени помещения към лица, които не бива да се отдалечават, и 50 с GPS - за всякакво приложение. Радостта обаче... за пореден път е прибързана - те не влизат "на въоръжение" веднага.

Това стана ясно днес на пресконференция на Министерството на правосъдието, което - в лицето на ГД "Изпълнение на наказанията", е бенефициент на проекта по Оперативна програма "Добро управление".

Общо проектът е за 1,341 572, 16 лв., но освен устройствата, показани днес пред журналисти, той включва сървъри, софтуер, обучение на персонал, сервизни услуги и пр.

Новите придобивки би трябвало да могат да се прилагат на 3 категории лица:

- Лишени от свобода, които са в общежития от открит тип при общ и лек режим и които имат разрешение да работят и нощуват на обекта.

- Хора с наложени пробацинни мерки и ограничения в свободното придвижване, включително ежедневна регистрация по настоящ адрес.

- Станалите прословути с бягствата си лица с наложена мярка за неотклонение "Домашен арест".

Новите устройства ще са собственост на правосъдното министерство, обясни пред Клуб Z шефът на ГДИН Васил Миладинов.

Колко са чакащите?

На журналистически въпрос - колко реално са нужни, за да покрият евентуалната "таргет" група, зам.- министър Проданов отговори, че платформата може да обслужва до 2000 устройства. Такава е и целта на ведомството - те да бъдат закупени "полека-лека". Според Проданов това число напълно щяло да отогвори на нуждите.

А кога ще влязат в употреба?

Тук въпросът се оказа по-сложен. Комисар Юлиян Шемширов – шеф отдел "Социални дейности и възпитателна работа", се похвали, че от парите по проекта първоначално останали около 20 %. Така те успели да защитят допълнителни поддейности, които ще са за 28-те пробационни служби. Те ще бъдат оборудвани с видеонаблюдение, а служителите ще бъдат снаряжени с 28 комплекта преносими електропистолети, т. нар. тейзър.

Т. е. , гривните, макар и напълно налични, ще могат да влязат в употреба, когато и тази част от обществената поръчка - камерите и тейзърите, бъде реализирана.

Николай Проданов отговори, че този период " в никой случай" няма да е година, но се надявал да е "до няколко месеца".

Зам.министърът на правосъдието проф. Николай Проданов (с очилата), ръководствата на ГДИН и на консорциума изпълнител дадоха днес съвместна пресконференция.

На него откровено му било "трудно да отговори" защо трябваше да минат толкова години до... единствените към момента гривни. За сметка на това заяви уверено, че този екип на МП работел по въпроса още от встъпването си през май, 2017 г.

Пътят на гривните към ползвателите им е дълъг и трънлив, а "любовта" между правосъдното министерство и устройствата - стара и с предистория. Трудно е да бъде изчислен броят колко пъти е "рязана лентата".

През 2014 г. правосъдният министър Зинаида Златанова обяви с апломб наличието на 180 гривни по Норвежкия финансов механизъм. Днес обаче ни отговориха, че този проект вече е изтекъл и устройствата вече не са налични - дружеството доставчик си ги е прибрало.

Проследяваните тогава бяха лица, осъдени на пробация и предсрочно освободени от затвора. Сред тях имаше и педофил, който беше следен със сателит.

През 2009 г. обаче бе първият пилотен проект, но тогава гривни са сложени само на 11 души.

Актуалните гривни са по проект, който бе стартиран още от Христо Иванов през 2015 г., но после бе спрян от Екатерина Захариева. После - пак пуснат.

След зверското престъпление в Нови Искър, където бе извършено шесторно убийство от мъж, неоткрит от полицията с години, главният прокурор Сотир Цацаров нареди в началото на годината проверка колко са осъдените, които са се отклонили от изтърпяване на наказанията си. По данни на прокуратурата към март 2018 г. те са били 925.